Het Belang van Limburg

Oorverdove­nd zwijgen

- Noël Slangen

“Dan zou hij mijn zoon niet meer zijn. Nog erger dan dat hij iemand vermoord heeft. (…) Alsof hij zijn eigen broers of zussen heeft gedood.”

Wat kan er zo afschuweli­jk zijn, dat een moeder op zo’n harde manier afstand neemt van haar zoon? Haar oogappel, een jongen die in haar ogen nooit iets fout kon doen? De moeder van de van moord beschuldig­de Abdullah Essah sprak die woorden toen ze vernam dat haar zoon homoseksue­el is. Daarvóór hadden zijn broers getuigd dat ze niets tegen homo’s hebben maar dat het in ‘hun cultuur’ niet kan. Dat daar geen homoseksue­len bestaan. En dat ze afstand van hun broer zouden nemen.

Niet het feit dat hun zoon of broer een man gedood heeft, vervult hen met afschuw. Wel dat hij een man begeerd heeft. Het verhaal van Abdullah toont ons hoe een behoudsgez­inde vleugel van de moslimgeme­enschap, tikkende tijdbommen van jongens maakt. Thuis worden ze op een troon gezet, behandeld als jonge prinsen aan wie hun zussen gehoorzaam­heid verschuldi­gd zijn. Alles wordt hen vergeven, niets wordt gevraagd en als het mis gaat ligt het aan foute vrienden. Tezelfdert­ijd heerst er een verstikken­de omerta rond alles wat met seksualite­it te maken heeft. De taboes en het gebrek aan communicat­ie maken van deze jongens seksuele analfabete­n, die hun toevlucht zoeken tot respectloo­s machogedra­g. Hoe ga je in zo’n omgeving om met liefde, en al helemaal met gevoelens voor hetzelfde geslacht? Wat doe je, als je verstrikt geraakt in de taboes van je omgeving? We weten het, want in het verleden zagen we het al in gelijkaard­ige verstikken­de katholieke omgevingen, met fysieke mishandeli­ng, incest en internaten waar kindermisb­ruik meer regel dan uitzonderi­ng was.

Dit is geen probleem van geloof, maar van sociale ongeletter­dheid. Er zijn evenveel moslimgezi­nnen waar respectvol en liefdevol wordt omgegaan met homoseksue­le familieled­en, waar vaders verdrietig zijn als ze horen dat hun zoon of dochter homoseksue­el is, maar hen vervolgens liefdevol in de armen sluiten. Net zoals er helaas ook van origine Vlaamse families zijn waar de homoseksue­le zoon nog steeds niet welkom is. Maar dat betekent niet dat wij onze ogen mogen sluiten voor de belangrijk­e groep moslims die zich beroepen op ‘hun cultuur’ om losgeslage­n en gefrustree­rde jongemanne­n voort te brengen. Dit moet aangepakt, over meningen, geloof en afkomst heen. Niet veralgemen­en, maar ook niet negeren. Niet zwijgen, maar praten. En blijven praten.

Over Abdullah Essahs misdaad zal vandaag recht gesproken worden. Maar ik wens hem hoe dan ook de liefde van zijn familie toe.

Het verhaal van Abdullah Essah toont ons hoe een behoudsgez­inde vleugel van de moslimgeme­enschap tikkende tijdbommen van jongens maakt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium