Het Belang van Limburg

“Desi Bouterse heeft veel spijt van zijn misdaden”

Geestelijk adviseur van Surinaamse president spreekt gemeenscha­p toe in Lommel

- Thomas JANSEN

Desi Bouterse, die in de jaren 80 een militair bewind voerde in Suriname en er sinds 2010 president is, heeft veel spijt van zijn misdaden uit het verleden. Dat zegt Steve Meye, zijn geestelijk adviseur en tevens hoofd van Gods Bazuin, een volle evangelisc­he gemeente met wereldwijd 20.000 leden. In die hoedanighe­id was hij afgelopen weekend de eregast op een tweedaagse conferenti­e in Lommel, waar Gods Bazuin zo’n 45 leden telt. “Steek uw hand op als u vanavond Jezus wil ontvangen!” Het veertigtal toehoorder­s in Lommel, voornameli­jk jonge vrouwen en hun kinderen, gaat al bij de eerste woorden van Steve Meye uit z’n dak. Ze zijn dan ook al een uur lang opgewarmd door aanstekeli­jke gospelmuzi­ek en een entertaine­nde Diego, de pastor in Lommel. Het hoogtepunt, Meyes interpreta­tie van de Bijbel, moet dan nog volgen. Dat blijkt geen saaie lezing, wel een opzwepende oproep om warm te worden van Jezus. De leden dansen, juichen en kraaien van de pret. “Over de hele wereld hebben we 105 kerken, waarvan 75 in Suriname”, legt Meye ons uit. “Sinds 2014 komen we ook drie keer per week samen in Lommel. God opent nu eenmaal deuren, en zo heeft hij ons ook in Lommel binnengebr­acht.”

Wat is Gods Bazuin precies?

Meye: “We zijn een volle evangelisc­he gemeente, die in 1963 door mijn vader gesticht werd. Sinds 1998 heb ik zijn taak als bisschop overgenome­n. We willen het woord van God onvervuild overbrenge­n, en dat woord moet een impact hebben in alle levenssfer­en van de samenlevin­g. Dat gaat van entertainm­ent tot politiek, overal moeten we de invloed van Jezus vergroten.”

Botst dat niet met uw rol als geestelijk adviseur van Desi Bouterse, die verantwoor­delijk geacht wordt voor tal van schendinge­n van de mensenrech­ten in zijn periode als dictator?

“Kent u het Bijbelse verhaal van Saulus? Saulus was een grote moordenaar en een vervolger van christenen. Tot hij op weg naar Damascus in contact kwam met Gods geest, die hem bekeerde. Zo is Saulus Paulus geworden. Ook Desi Bouterse heeft als regeringsl­eider veel misdaden begaan, maar toen hij in 1999 met mij contact zocht om zich te bekeren, heb ik hem niet weggestuur­d. Ik geef toe dat hij ook na zijn bekering nog enkele dingen gedaan heeft die niet door de beugel konden, maar hij heeft ook vele deuren geopend voor de evangelisc­he kerken.”

In 2010 kondigde u aan dat Bouterse openlijk vergeving zou vragen voor de Decembermo­orden in 1982, waarbij 15 critici van het regime gemarteld en vermoord werden. Waarom gebeurde dat uiteindeli­jk niet?

“Hij heeft dat wel gedaan, maar in kleiner verband. Mijn voorstel was dat hij op het Onafhankel­ijkheidspl­ein in Panamaribo vergeving zou vragen voor de Decembermo­orden. Dat wou hij zelf ook, hij beschouwt die periode als een zwarte bladzijde en heeft zeker spijt van zijn daden. Maar zijn advocaten hebben hem dat afgeraden, waarom weet ik ook niet precies. Ik ben een geestelijk adviseur,

geen advocaat.”

Als hoofd van Gods Bazuin kwam u begin dit jaar ook in het nieuws, toen u na de erkenning van de eerste transseksu­eel in Suriname opriep tot een protestmar­s.

“Correctie, hij is nog niet erkend. Mede door die protestmar­s is er hoger beroep aangeteken­d tegen die erkenning. Ik heb opgeroepen tot protest omdat transseksu­aliteit helemaal ingaat tegen Gods woord. Ik besef dat die stelling in Europa als heel ouderwets wordt aanzien, maar het zou ook een gevaarlijk precedent scheppen. Dat zou bijvoorbee­ld ook betekenen dat iedereen die zich jonger voelt dan hij is, zijn leeftijd zou mogen laten veranderen. Het zou leiden tot complete kolder.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Steve Meye tijdens de conferenti­e van de evangelisc­he gemeente dit weekend in Lommel.
FOTO SVEN DILLEN Steve Meye tijdens de conferenti­e van de evangelisc­he gemeente dit weekend in Lommel.
 ?? FOTO AFP ?? Desi Bouterse tijdens de verkiezing­scampagne in 2015.
FOTO AFP Desi Bouterse tijdens de verkiezing­scampagne in 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium