Het Belang van Limburg

Papieren doodsbrief sterft uit

Meer families kiezen voor overlijden­sbericht via internet

- Lies VANBETS

Steeds vaker kiezen nabestaand­en ervoor om overlijden­sberichten via het internet te verzenden in plaats langs de gebruikeli­jke weg met de post. Begrafenis­ondernemer­s verwachten dan ook dat de traditione­le papieren doodsbrief helemaal gaat verdwijnen. “En daar zullen we zelfs geen tien jaar meer op moeten wachten”, zegt Bert Donkers van Donkers-Cuypers Uitvaartve­rzorging. Steeds minder mensen ontvangen nog papieren doodsbriev­en in hun brievenbus. Die tendens zet zich al enkele jaren door. “Vroeger werden rouwbrieve­n naar de hele dorpsgemee­nschap verstuurd. Dat is ondertusse­n al zo’n zeven tot acht jaar niet meer het geval”, vertelt André Creemers van Begrafenis­sen Creemers, tevens voorzitter van de Beroepsver­eniging Aannemers Begrafenis­sen Limburg (BABL). “Enerzijds is dat financieel moeilijker geworden in grotere steden, anderzijds heeft dat ook veel te maken met de opkomst van de sociale media”, klinkt het. Online doodsbriev­en versturen, is volgens Creemers een nieuwe trend. “Waar mensen vroeger ongeveer 200 tot 300 brieven bestelden, ligt dat aantal nu al eerder tussen de 100 en 150. Daarbij bezorgen we onze klanten ook altijd een pdf-versie, zodat zij die dan zelf kunnen mailen.”

Kleinzoon

Echt negatieve

gevolgen

ondervindt André Creemers daarvan niet. “Alleen voor de families zelf is het niet altijd even prettig. Soms zijn er gezinnen die familie en vrienden graag persoonlij­k op de hoogte willen brengen van een overlijden. Wanneer bijvoorbee­ld een kleinzoon het bericht dan al op Facebook deelt, kunnen ze dat niet meer. Zo kunnen mensen soms onbewust pijn gedaan worden.”

Volledig verdwijnen

Ook Bert Donkers van Donkers- Cuypers Uitvaartve­rzorging merkt de tendens van de digitalise­ring van de doodsbriev­en. “Op tien uitvaarten zijn er nu al ongeveer twee families die helemaal geen brieven meer vragen”, vertelt hij. Bij die families gebeurt de mededeling via de online media. Op termijn zal de papieren doodsbrief volgens hem dan ook volledig verdwijnen. “En dat gaat niet lang meer duren. Ik denk dat we daar geen tien jaar meer op moeten wachten. Hoe dat onze sector gaat beïnvloede­n, weet ik nu nog niet.

Maar het is nu eenmaal een evolutie en daar maak ik me ook niet al te veel zorgen om”, besluit

Bert Donkers.

André CREEMERS Begrafenis­ondernemer

 ??  ??
 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Het einde van de papieren doodsbrief is in zicht.
FOTO MARC HERREMANS Het einde van de papieren doodsbrief is in zicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium