Het Belang van Limburg

“Mislukt seizoen? Dat is kort door de bocht” Dat is kort door de bocht”

Genk in PO2, Dimitri de Condé ziet toch lichtpunte­n

- Roger COX

Het vagevuur (de hel?) van play-off 2. Racing Genk ontsnapte, ondanks een ruime 0-4 zege bij het degraderen­de Westerlo, niet meer aan dat droeve lot. Een verrassing? Absoluut niet. De inhaalbewe­ging die na Nieuwjaar door de Limburgers werd ingezet, kwam te laat. Bovendien liet men onderweg nog twee fatale steken vallen. Remember Charleroi en Mechelen. Het wordt de komende maanden dus niet Club Brugge, Anderlecht of Gent. Maar wel Moeskroen en Roeselare. Zuur. “Ontgoochel­end”, zo verwoordde TD Dimitri de Condé zijn emoties. “Maar een mislukt seizoen? Dat is kort door de bocht.” De sportief directeur van Genk zag er na het vallen van het doek niet echt getekend uit. “Komt omdat ik nu minder ontgoochel­d ben dan na het missen van de bekerfinal­e”, aldus De Condé. “Die klap kwam veel harder aan. Hier in Westerlo deden we wat we moesten doen. Maar dat volstond uiteindeli­jk niet. Dit voelden we aankomen.”

Geen bekerfinal­e, geen PO1. Twee doelen gemist. We mogen dus van een mislukt seizoen spreken?

“Dat vind ik kort door de bocht. Als wij donderdag Gent uitschakel­en, zitten we vrijdag in de trommel bij de loting voor de kwartfinal­es van de Europa League. Zet die acht namen op een rijtje. Dan pas ga je beseffen wat wij gerealisee­rd hebben in Europa. Geloof me, de kans dat wij in de komende tien jaar opnieuw zo’n parcours afleggen, is kleiner dan dat wij in diezelfde periode de landstitel pakken.”

Juist. Maar de titel is ver weg. Waar is het misgelopen?

“Het is duidelijk dat wij het voor Nieuwjaar hebben laten liggen. En ik zeg dat niet om iemand met de vinger te wijzen. Dat is een gedeelde verantwoor­delijkheid. Voor Nieuwjaar behaalden we maar vijf punten buitenshui­s. Dat was veel te weinig. Daardoor was er een kloof met de ploegen voor ons. Om die te dichten, moest alles meezitten, moesten we een keer of zes, zeven op rij winnen.”

Schier ondoenbaar na de turbulente winterstop.

“Ik hoef je niet te vertellen dat het

niet alleen op het veld een zwaar seizoen is geweest. Vijftig wedstrijde­n staan er al op de teller. Compliment dat de spelers daar zo mee omgaan. Maar ook achter de schermen was het een slopende periode. Keerzijde van de eigen successen was dat het onmogelijk was om de groep samen te houden. Ndidi en Bailey vertrokken. Bovendien verloren we Karelis met een zware blessure. Desondanks staan wij nu sterker als ploeg. We hebben elke wedstrijd aangevat om te winnen. Dat lukte een paar keer niet. Jammer genoeg

Dimitri DE CONDÉ

was dat net tegen KV Mechelen en Charleroi. Maar ook toen had je achteraf de indruk dat er veel meer had ingezeten. Het verschil met de heenronde: toen verloren we een aantal wedstrijde­n verdiend.”

Hadden jullie, achteraf gezien, toch niet moeten investeren in een vervanger voor Karelis?

“Wie kan mij garanderen dat we met een nieuwe spits wel play-off 1 gehaald zouden hebben? Bovendien zou dat een motie van wantrouwen zijn geweest ten aanzien van Samatta. Overigens hebben we ons aanvallend wel versterkt. Met Boëtius, met Naranjo. Nu goed, ik kan je verzekeren dat een spits binnenskam­ers bij ons wel een hot item is. Er gaat naar volgend seizoen toe offensief iets bijkomen. Bovendien wil de club een zware inspanning doen om deze groep samen te houden. De timing is nu anders dan in de voorbije winterstop, toen we in snelheid genomen werden. Wij zijn en blijven ambitieus.”

Dreigt play-off 2 geen rem te zetten op de ontwikkeli­ng van een aantal spelers?

“Nogmaals, het zou belachelij­k zijn om te stellen dat ik niet ontgoochel­d ben. Maar dit is geen eindpunt. We gaan play-off 2 aanvatten zoals we ook hier in Westerlo de match hebben aangevat. Elke keer winnen, dat moet de betrachtin­g zijn. Ik hoop dat onze fans, die ik dank voor hun trouw, de ploeg ook in play-off 2 zullen steunen. Deze spelersgro­ep verdient dat. Wat de laatste weken betreft, kunnen wij niemand iets verwijten. Ik doe mijn pet af voor wat Charleroi gedaan heeft. Met beperkte middelen play-off 1 halen, je moet het maar doen. Toch denk ik dat wij veel attractiev­er voetbal brengen en dat wij eigenlijk thuishoren in de top drie of vier. In de praktijk is dat helaas anders.”

Het is duidelijk dat wij het voor Nieuwjaar hebben laten liggen, en dat is geen kritiek op één persoon

 ??  ??
 ?? Foto ISOSPORT ?? Trainer Yannick Ferrera troost zijn spelers.
Foto ISOSPORT Trainer Yannick Ferrera troost zijn spelers.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium