Het Belang van Limburg

Zure appel, zoete appel

-

De voorraad voetbalmir­akels bleek zondagmidd­ag uitgeput. Het scoreverlo­op in Gent en Westerlo ging nog even de goeie richting uit maar de beloften van Lokeren beschikten over te weinig munitie om een nerveus Charleroi het nekschot te geven. Geen play-off 1 dus voor KRC Genk, ook niet via de wildcard die enkele analisten/commentato­ren vorige week nog voorstelde­n. Want zou Racing wegens de schoonheid van het voetbal de bekerwinna­ar niet kunnen vervangen in play-off 1?

Nee, dus. Wie pas als achtste eindigt op zestien ploegen moet op zoek naar waar het fout liep tijdens het volledige parcours van dertig wedstrijde­n. En uit die analyse lessen trekken naar de toekomst toe. “We zullen deze kern samenhoude­n en nog versterken”, hoorden we gisteren uit de mond van zowel voorzitter Houben als technisch directeur de Condé. Hopelijk vullen de nieuwkomer­s de lacunes in, die de huidige kern nog steeds heeft. Wordt de juiste portie (duel)kracht, loopvermog­en en doeltreffe­ndheid gepaard aan de huidige klasse, dan ziet de toekomst er inderdaad mooi uit. Te ver vooruitkij­ken is echter uit den boze. Racing moet zo snel mogelijk door de zure appel - en dat zijn wedstrijde­n tegen Lokeren, Kortrijk, Eupen, Moeskroen en Roeselare - heen bijten en het vervolg van de fantastisc­he Europese campagne paren aan de jacht op een nieuw Europees ticket. Deze poule in play-off 2 winnen, is een must. Volgen nog twee finales - in één wedstrijd - waarvoor het huidige Genk genoeg kwaliteite­n moet hebben om ze tot een goed eind te brengen. Wie weet draait men de klok op die manier wel zeven jaar terug? Toen begon ene Frank Vercautere­n aan een hemels hoofdstuk door eerst play-off 2 te winnen, daarna een Europees ticket te pakken ten koste van STVV en vervolgens het seizoen erop de derde landstitel uit de clubgeschi­edenis te veroveren. Het geheim van het succes: eendracht en duidelijkh­eid, gekoppeld aan jeugdige topklasse. Het moet vertrouwd in de oren klinken en tegelijker­tijd iedereen doen beseffen waar het de voorbije jaren fout liep. De appels smaken in Haspengouw altijd een stuk zoeter. Dat is zeker het geval in play-off 2 waar duels met Standard, KV Mechelen en Lierse de fans zullen verblijden. Zij pakken er een trip naar de Heizel (voor de match tegen Union) met de glimlach erbij. Op voorwaarde dat de Kanaries stappen vooruit blijven zetten. Mits een strenge doorselect­ie en stevige kwaliteits­injectie kan onder Ivan Leko een mooi verhaal geschreven worden op Stayen. Dat zullen ook de huidige kernspeler­s moeten beseffen: wie zijn neus ophaalt voor play-off 2, heeft volgend seizoen zijn plaats niet in de kern. Echte winnaars nemen nooit een snipperdag.

Wie weet draait men in Genk de klok zeven jaar terug? Toen won Racing onder Frank Vercautere­n play-off 2, pakte men een Europees ticket ten koste van STVV en volgde een jaar later de landstitel De speler, die bij STVV zijn neus ophaalt voor play-off 2, heeft volgend seizoen zijn plaats niet in de kern. Echte winnaars nemen nooit een snipperdag

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium