Het Belang van Limburg

Belfodil en ref voorkomen nieuwe nederlaag

- Bob FAESEN

Standard is gisteren ternauwern­ood aan een nieuwe thuisneder­laag ontsnapt. Tegen Oostende, dat met een halve B-ploeg speelde, kwam het met 0-2 achter. Belfodil redde diep in de tweede helft vanaf elf meter de Luikse meubelen. Al had die strafschop niet gefloten mogen worden. Met het oog op de bekerfinal­e tegen Zulte Waregem koos KVOtrainer Yves Vanderhaeg­he voor een aantal nieuwe namen. Zo kreeg Silvio Proto voor het eerst sinds zijn operatie aan de kruisbande­n speeltijd. De voormalige Anderlecht-keeper kreeg er bij elk balcontact boegeroep en gefluit voor terug.

Toch had Standard het lastig met de B-garnituur van Oostende. Mathias Bossaerts opende na een knappe actie van El Ghanassy zelfs de score. “Het is niet de eerste keer dit seizoen dat we met een catastrofa­al scenario starten”, begon Aleksandar Jankovic. “Hun eerste kans was meteen raak, terwijl wij zelf enkele mogelijkhe­den om de score te openen hadden laten liggen.” Denk bijvoorbee­ld aan de kopbal op de lat van Corentin Fiore.

Niet tevreden

Meteen na rust werd het zelfs 0-2 voor de kustploeg. Joseph Akpala scoorde pas zijn eerste van dit seizoen. Een klap waar de Rouches eerder lauw op reageerden. Jankovic: “Over de gehele lijn kan ik niet tevreden zijn. Te veel technische fouten en te veel slordighed­en. Er is een zichtbaar gebrek aan vertrouwen. Een aantal keer kregen we de ruimte om de counter in te zetten, maar we benutten ze niet.” Veel gezucht dus bij de Servische T1, maar hij zag zijn ploeg de dubbele achterstan­d wel nog ombuigen. Eerst was er de knappe 1-2 van Ishak Belfodil. Een vlotte dribbel en een rake knal die heel wat frustratie verraadde. De vlam sloeg evenwel nog niet in de pan bij de thuisploeg. Pas nadat Belfodil in de 82ste minuut met een penaltygoa­l de stand gelijktrok, gebeurde dat. Een stafschop die er overigens geen was. Vandendrie­ssche toucheerde ruim buiten de zestien de bal met de hand. “We hebben veel gegeven na een zware trainingsw­eek. Over dat aspect kan ik tevreden zijn”, zei Jankovic. “Het is ook daarom dat ik bijna met dezelfde elf als tegen Moeskroen ben gestart. Ik had iedereen kunnen wisselen, maar dan had ik geen conclusies kunnen trekken. Nu heb ik iedereen bezig gezien en heb ik veel geleerd. Ondanks een gebrek aan frisheid hadden we deze match ook kunnen winnen.”

Twee dagen vrij

Jankovic geeft zijn spelers de komende twee dagen vrij. Maar helemaal afstappen van het Spartaanse regime van afgelopen week (drie trainingen per dag, nvdr.) lijkt er niet meteen in te zitten. “Het programma van de spelers zal stevig blijven. Ze zullen niet om 6.30 uur op de club moeten zijn, maar we willen play-off 2 winnen en een Europees ticket veroveren. Ik weet dat je de basis niet in maart of april legt, maar we hebben volume nodig om ons doel te bereiken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ishak Belfodil helpt Standard aan een punt.
FOTO PHOTO NEWS Ishak Belfodil helpt Standard aan een punt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium