Het Belang van Limburg

Stamnummer 1 mikt op PO1

Antwerp, oudste club van het land, na 13 jaar terug naar eerste

- Gert GYSEN

Om het met de woorden van de bekendste Antwerp-fan Erik Van Looy te zeggen: ’t is gebeurd. Na dertien jaar wachten zit de oudste club van het land weer in de hoogste klasse. Ook in de terugwedst­rijd van de finale om de promotie was het een maatje te sterk voor Roeselare. De ambitie van de club reikt nog een stuk hoger. “Paul Gheysens is niet naar Antwerp gekomen om onderaan in eerste te spelen.”

Antwerp gaat niet naar eerste om er een meeloper te zijn, hé. We zijn vertrokken voor een mooi verhaal

CEO Patrick DECUYPER “Brugge, Brugge, Antwerp komt eraan!” Dat riepen de Antwerpfan­s in Roeselare enkele minuten voor affluiten. De fans viseren vooral Club Brugge wegens de historisch­e rivaliteit. Maar de leuze is symbolisch­er dan de fans zaterdag zelf beseften. Want met de wetenschap dat Paul Gheysens - de baas van bouwbedrij­f Ghelamco, dat al een stadion zette in Gent en ook in Brussel wil bouwen - de mysterieuz­e geldschiet­er is achter Antwerp, passen de grote clubs maar best op voor deze ploeg. Niet dat het stamnummer één volgend seizoen al zal meedoen voor de titel, maar op lange termijn kan dit Antwerp zich in de top van ons voetbal nestelen. Als ze het goed aanpakken - en de afgelopen twee seizoenen doen dat toch vermoeden - is de Great Old tot grootse dingen in staat. Zeker nu met de aanwezighe­id van Paul Gheysens een nieuw stadion slechts een kwestie van tijd is.

Boost via nieuw stadion

En een groter, moderner stadion zal sowieso vollopen. Volgens de krant De Tijd toonde een recente studie aan dat 265.000 mensen zich verbonden voelen met Antwerp. En iedereen heeft bij AA Gent gezien welke boost een nieuw stadion kan geven aan een club. “Tweede klasse is niet zo’n mooie reeks, ik speel liever in eerste klasse”, grijnsde CEO Patrick Decuyper na de triomf. “En ik verzeker jullie: we gaan geen meeloper zijn. Antwerp gaat niet naar eerste om er weer uit te vallen, hé. We zijn vertrokken voor een mooi verhaal. De promotie is een onderdeel van de stappen die we wilden zetten. Nu gaan we bouwen aan een deftige ploeg. We hebben twee jaar geleden deze club overgenome­n met een duidelijk stappenpla­n. Eerst gezond worden en enkele juridische knopen ontwarren. Nu was het belangrijk om een sportieve stap vooruit te zetten. We kunnen eindelijk beginnen te werken aan wat deze club, deze supporters en deze stad verdienen. We zijn er klaar voor.”

Centen van Gheysens

De bekendmaki­ng dat Paul Gheysens de investeerd­er is achter Antwerp, heeft voor duidelijkh­eid gezorgd, maar voor Patrick Decuyper verandert er niets.

“Zijn inbreng was er vorig jaar ook al. Het is dankzij die inbreng dat deze club nog bestaat. Zonder hem was er nu geen feest. We mogen die man op onze knieën bedanken dat hij twee jaar geleden mee in dit verhaal is gestapt. Maar Paul Gheysens is niet naar Antwerp gekomen om in tweede klasse te spelen, of achteraan in eerste klasse. Wij zijn één van de mooiste clubs van het land. Als je ziet wat deze club na dertien jaar tweede klasse nog altijd teweegbren­gt... We horen in eerste klasse thuis.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? ‘The Great Old’ keert terug naar het hoogste niveau. Inzet: geldschiet­er Paul Gheysens van Ghelamco.
FOTO ISOSPORT ‘The Great Old’ keert terug naar het hoogste niveau. Inzet: geldschiet­er Paul Gheysens van Ghelamco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium