Het Belang van Limburg

Iedereen tegen Contador, Henao profiteert

-

Zelden kende Parijs-Nice zo'n bleke eindwinnaa­r als Sergio Henao. Nooit was het verschil tussen de winnaar en de verliezer zo klein. Amper twee luttele seconden kwam Alberto Contador te kort tegen de Colombiaan­se kampioen van Sky die met handen spandienst­en van de hele wereld ‘El Pistolero’ eronder hield. Contador had goesting om na zijn zesde tweede plaats in zeventien koersdagen iedereen naar de hel te verwensen, maar hij bleef beleefd en kalm. Al had de eeuwige vechtjas het gezicht duidelijk op onweer. “Je bent voor of tegen Contador, het zij zo. Ondanks mijn nederlaag kijk ik terug op een heel mooie koersweek.” Voor hetzelfde geld had Alberto Contador al vier keer Parijs-Nice gewonnen. Vorig jaar kwam hij vier seconden te kort tegen Geraint Thomas, nu amper twee. “Na de koninginne­nrit stond ik derde. Ik kon me ook gespaard hebben voor de Ronde van Catalonië, maar zo zit ik niet ineen. Ik heb het tenminste geprobeerd.” En hoe! El Pistolero – zaterdag op de Couillole al beter dan Henao – pakte uit met een megaraid van vijftig kilometer.”

Reddende hand

In een puur man-tegen-mangevecht was de 34-jarige Spanjaard van Trek-Segafredo ook altijd de eindwinnaa­r geworden. Pas dik vier kilometer van de streep verdween zijn eeuwige hoop om te winnen als sneeuw voor de zon. Net als vorig jaar. Ook toen al kreeg Geraint Thomas in de afzink van de Col d'Eze de nodige hulp om in de resterende vijftien kilometer het geel te redden. Ook dit keer hoefde Sergio Henao niet op zijn eigen ploeg te rekenen. Voor de tweede opeenvolge­nde dag werd de Sky-klimtrein weggereden door de nieuwe tandem Jarlinson Pantano-Alberto Contador. Net toen de leider dreigde te verdrinken, kreeg hij een reddende hand van Ion Izagirre. De Baskische kopman van Bahrain-Merida plooide zich dubbel en velde ook het eindvonnis voor Contador. Het kwam de dertigjari­ge Sergio Henao goed uit. Hij werd na Betancur de tweede Colombiaan­se eindwinaar ooit. Hij had het over de zon die eindelijk opnieuw in zijn leven verscheen.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? “Waar gaat dit eindigen?”, vraagt Philippe Gilbert zich af. “Aankomsten midden in de sneeuw of op drieduizen­d meter hoogte?”
Foto PHOTO NEWS “Waar gaat dit eindigen?”, vraagt Philippe Gilbert zich af. “Aankomsten midden in de sneeuw of op drieduizen­d meter hoogte?”
 ?? FOTO AFP ?? Sergio Henao is de tweede Colombiaan­se eindwinnaa­r.
FOTO AFP Sergio Henao is de tweede Colombiaan­se eindwinnaa­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium