Het Belang van Limburg

Sagan met de vingers in de neus

Dat Dat belooftbel­ooft voorvoor SanremoSan­remo enen dede RondeRonde

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Omringd door klassement­srenners vatte Peter Sagan in Fermo de slotklim aan. 500 meter brutaal omhoog, met een stijgingsp­ercentage tot twintig procent. De wereldkamp­ioen reed met de vingers in de neus iedereen uit het wiel. “Of ik nu ook Luik en de Amstel moet rijden? Neen. Alleen als ik de Ronde en Roubaix moe zou worden. Maar dat zie ik niet gebeuren.” Het was een bijzondere kopgroep die in Fermo aan de slotkilome­ter begon: acht bonenstake­n en één kolos in de regenboogt­rui. De deur had achteraan wijd opengestaa­n in de laatste vijf kilometer, maar Peter Sagan toonde zich een kat met zeven levens. Hij loste heel even na een aanval van Quintana, op een moment dat het één kilometer lang aan 14,5 procent ging. Daarna kwam hij toch opnieuw vooraan aansluiten in een groep die louter nog uit klimmers bestond. Sagan: “Of ik ze daar mentaal gekraakt hebt? Ik hoop het maar.” (lacht)

De laatste 500 meter – 20 procent max – zag eruit als een formalitei­t. Sagan liet Pinot en Roglic een eind achter zich. De inspanning had hem naar eigen zeggen “knockout geslagen”, maar op het podium was hij toch alweer voldoende hersteld om ook de dames naast hem een slok van zijn Astoria schuimwijn aan te bieden. Hij was ook lucide genoeg om een hardnekkig­e wijnproduc­ent af te schudden die heel graag wilde dat Sagan poseerde met één van zijn flessen.

“Ik had de indruk dat er een paar het roadbook niet goed hadden gelezen”, aldus Sagan. “Veel renners leken niet te weten hoe zwaar het parcours was vandaag. Het was echt de hele tijd voluit. Een crazy dag. Ik ben kapot.”

‘Borink’ races

Sagan maakte veel indruk giste- ren. Mario Aerts: “Een klim van 18 procent en hij lijkt rond te rijden op een piste.” Mathieu Stuyven, vader van Jasper: “Misschien moeten ze een aparte categorie voor hem maken, dan heeft de rest ook een kans.” Greg Van Avermaet: “Indrukwekk­end. En ik dacht nog wel dat hij niet supergoed was.”

Dat Van Avermaet loste en Sagan won, leidde tot een heel relevante vraag: Van Avermaet is een meer dan degelijke klimmer: hij rijdt sowieso de Amstel en overweegt ook nog altijd ernstig om Luik aan zijn voorjaar vast te hangen. Moet Sagan na zijn demonstrat­ie in Fermo niet overwegen om hetzelfde te doen? “Neen”, zegt Sagan. “Als je de Ronde en Roubaix doet, is het gewoon heel moeilijk om de Ardennenkl­assiekers erbij te nemen. Het is het één of het ander. Akkoord, vroeger deden renners het wel, maar dat was een ander wielrennen. Het niveau lag lager, er waren maar tweehonder­d renners die gewoon alle koersen reden. Misschien dat ik er ooit anders over denk – als ik de Ronde of Roubaix moe zou worden – maar dat zie ik niet snel gebeuren.” Sagan voegde er ook nog aan toe: “Het zijn gewoon ook allebei (Luik en Amstel, nvdr.) borink races.” Een boude uitspraak die hij meteen bijstuurde: “Een grapje, natuurlijk. Elke klassieker heeft een mooie geschieden­is.”

Nog geen topvorm

Sagan heeft nu zeven overwinnin­gen in de Tirreno-Adriatico, daarmee staat hij voorlopig op plaats zes op de ranglijst aller tijden. Alleen Roger De Vlaeminck (15), Oscar Freire (11) en Alessandro Petacchi, Moreno Argentin en Giuseppe Saronni (8) doen nog beter.

Maar Sagans twee ritoverwin­ningen dit jaar laten vooral het beste verhopen voor de klassieke campagne, te beginnen komende zaterdag in Milaan-Sanremo. Sowieso moet volgens trainer Patxi Vila het beste nog komen: “Drie weken na de hoogtestag­e (in Sierra Nevada, nvdr.) zie je dat Peter er duidelijk de vruchten van plukt. Maar zijn topvorm heeft hij nog niet. Die zal er pas zijn in de Ronde van Vlaanderen. (lacht) Alvast in theorie wordt hij de komende weken nog een paar procenten beter, ja.” Rit van vandaag - Ascoli PicenoCivi­tanova Marche: 159 km. De rit is kort – 157 km – en geldt als een halve Milaan-Sanremo. De Poggio heet vandaag Civitanova Alta, op zeven kilometer van de streep. Een milde klim van vier kilometer aan 4,7 procent. De favorieten van vandaag zijn die voor Sanremo: Cavendish, Sagan, Gaviria en Fellini.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Peter Sagan koerste Thibaut Pinot en de rest op een hoopje in Fermo.
FOTO PHOTO NEWS Peter Sagan koerste Thibaut Pinot en de rest op een hoopje in Fermo.
 ?? Foto BELGA ?? Ondanks een lelijke val donderdag, finishte Tiesj Benoot als dertiende gisteren.
Foto BELGA Ondanks een lelijke val donderdag, finishte Tiesj Benoot als dertiende gisteren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium