Het Belang van Limburg

“Geen medaillega­rantie”

- Maarten DELVAUX

Seppe Smits (25) is zaterdag voor de tweede keer in zijn carrière wereldkamp­ioen snowboarde­n in de slopestyle geworden. Landgenoot Sebbe De Buck (21) werd vierde. Een flinke opsteker voor de Olympische Spelen, al geeft deze prestatie geen enkele garantie voor succes in Pyeongchan­g. Seppe Smits voelt zich duidelijk in zijn sas in de Spaanse sneeuw. Zes jaar geleden pakte de 25-jarige snowboarde­r uit Westmalle in La Molina zijn eerste wereldtite­l, zaterdag kroonde hij zich voor de tweede keer in zijn carrière tot de beste van de wereld in de Sierra Nevada. Twee keer in de slopestyle, een olympische snowboard discipline waarbij verschille­nde sprongen worden gemaakt terwijl er een parcours moet worden afgewerkt. Smits legde een technisch perfecte tweede run af en eindigde met 91.40 punten ruim voor de verrassend­e Zwitser Nicolas Huber (83.25 punten) en de Amerikaans­e nummer één op de wereldrang­lijst Chris Corning (82.50 punten).

“Een deugddoend­e zege, want voor mij was dit de belangrijk­ste wedstrijd van het jaar”, lachte de kersverse wereldkamp­ioen. “Dankzij deze wereldtite­l ben ik ook zo goed als zeker gekwalific­eerd voor de Olympische Spelen. De top veertig van eind januari 2018 mag naar de Spelen. Dit geeft veel vertrouwen voor volgend jaar.”

Een eerste en een vierde plaats op het WK doet dromen van twee olympische medailles. “Deze prestatie geeft helaas geen enkele garantie voor de Olympische Spelen”, beseft topsportco­ördinator Tom Coeckelber­ghs. “De weg naar de Spelen is nog lang. De concurrent­ie zal zeker nog progressie maken en nieuwe tricks leren. Dat zal Smits ook moeten doen. Hij zal vooral moeten trainen om zijn triple (een rotatie waarbij hij drie keer over de kop gaat, nvdr.) te doen landen. Daarom is het belangrijk dat de kwalificat­ie voor de Spelen al binnen is. Zo kan hij in het najaar een paar wedstrijde­n skippen en extra oefenen tijdens grote trainingsk­ampen.”

De concurrent­ie zal op de Spelen ook groter zijn dan op het WK. Een aantal wereldtopp­ers gaf forfait voor dit WK en koos voor de X Games in Noorwegen. “Maar Seppe heeft die toppers dit seizoen ook al geklopt in LA en Milaan.”

 ?? FOTO AFP ?? Seppe Smits droomt van een olympische medaille in ZuidKorea.
FOTO AFP Seppe Smits droomt van een olympische medaille in ZuidKorea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium