Het Belang van Limburg

“Scherprech­ter in titeldebat”

Stalvoc wil ook de scalp van VTI Hasselt

- Leo PEETERS

Stalvoc Beverlo ontpopt zich als dè club van de terugronde in eerste divisie A. Ondanks het afscheid van Wout Coopmans en Ben Loosen. Stal pakte al de scalp van leider Zonhoven en nu die van runner-up Lanaken. Zo wacht vice-leider Hasselt volgend weekend in de hel van Stal een loodzware opdracht. Jorge Henderickx liep er niet bij wegens een enkelbless­ure. Bart Luyckx (Stalvoc): “Eerste divisie heeft een grillig verloop. Het is zo ongewoon: de kampioen zal zes tot acht verliesmat­chen tellen. Zelden gebeurd.” Sparvoc Lanaken had lichte zorgen. Martijn Palmans kampt met een opspelende kniepees, Joris Grootaers is aan het bouwen. Libero Frederik Panis gaat afhaken. Hij wil een marathonma­n worden.

Geerts en Jelle Henderickx

Niets liet 1-3 vermoeden. Jehoul startte als een mes door de boter. Panis pakte alles: een pluimpje vol snelle reflexen. De thuisploeg leek los te komen bij 12-9. Maar Frederik Geerts wilde niet plooien: 2020. Tot Jehoul steun kreeg van Bas Conings. Wietse Baillien dook vergeefs in twee time-outs. Via 2420 benutte Conings de eerste setbal.

Maar Jan Coenen, de ervaren spelverdel­er bij Stalvoc, bleek niet van zijn melk. Hij wilde zo graag de zege voor zijn zieke kameraad Kristof Aerts. “Een van mijn beste vrienden en een ex-speler van W. Genk. Kristof is heel ernstig ziek door verwikkeli­ngen na een longontste­king. Ik draag de zege aan hem op.” Het stond snel 0-3 en 13-20 in de tweede set. Palmans en Hupperts zouden lichtjes herstellen. Maar Geerts met zijn floats en Jelle Henderickx stelden gelijk: 19-25. Dan had Lanaken zijn beste pijlen verschoten. Giel Hulselmans verdween naar de bank voor Simon Poosen. Beetje vreemd: hij zou niet meer terugkeren. Wim Jehoul: “Jammer dat Stalvoc onze mooie reeks heeft gestopt.” De bezoekers steunden op libero Broes, de stofzuiger van dienst in receptie en lage verdedigin­g. Via 3-9 verloor Sparvoc alle controle tegen de ontploffen­de Maesen. Coenen stuurde overigens het gros van zijn passes naar Micha

Trainer-speler Jan COENEN Willems. Die twee vonden elkaar prima: 11-18, dan 18-23. En 1-2. Martijn Palmans: “We hadden te veel mindere momenten. En een zware terugval. In de vierde set zette Stal 9-6 om in 9-13: een 0-7. Toch bleven we knokken.”

2018 is belangrijk­er

Zo kwam Lanaken nog zwaar opzetten: 18-17 en 23-21. De hoop op 2-2 werd gekelderd door Henderickx, ook na een toetsfout van Poosen (23-23) en twee riante acties, van Willems en opnieuw van Jelle Henderickx: 1-3. “Lang geleden dat we hier gewonnen hebben”, glunderde Jelle. “We blikken nu Hasselt zonder angst in de ogen.”

De titeldrome­n van Lanaken zijn geknakt. Coach Wouter Bijnens: “Ja, we kregen het deksel op de neus. Door een stapel fouten.” Voorzitter Danny Mouchaers dramatisee­rde niet: “Pas in 2018 moet Sparvoc er staan. Als hal Sparrendal gerenoveer­d is. Per toeval zijn we na een tamme heenronde bovenaan komen drijven.” Euforie zinderde in het Stalvockam­p. Bart Luyckx besloot: “Stalvoc wordt de scherprech­ter in het titeldebat. Wie kampioen wil spelen, moet langs Beverlo passeren.”

Ik draag de zege graag op aan Kristof Aerts, één van mijn beste vrienden. Exspeler ook van Genk. Kristof is heel ernstig ziek door verwikkeli­ngen na een longontste­king

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Stalvoc juicht. Centraal Manu Maesen (14), Jan Coenen (2) en libero Broes.
Foto JEFFREY GAENS Stalvoc juicht. Centraal Manu Maesen (14), Jan Coenen (2) en libero Broes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium