Het Belang van Limburg

“Onterechte paniek na Oostende”

Historisch­e eerste zege in het Forum

- Raf COMANS

Het is gebeurd. Voor het eerst in zijn driejarig bestaan is Hubo Limburg United erin geslaagd om te winnen van Aalstar. Na de zware nederlaag tegen Oostende vorige week (57-78) rees links en rechts de vraag of United niet over zijn hoogtepunt heen was, maar de Limburgers antwoordde­n zaterdag met een klinkende prestatie. Een niet missende Jordan Swing was de boeman voor Okapi Aalstar. Brieuc Lemaire viel vlak voor de rust uit met een gebroken rib. Bij de thuisploeg ontbraken Blair, Vernon Taylor en El Kounchar, terwijl de net aangeworve­n exNBA-speler Ben Uzoh nog niet speelgerec­htigd was. Limburg United liet bij 30-26 (16') Aalst met een 0-15 een eerste keer ter plaatse (19' 30-41). Ronell Taylor, Amis en Troisfonta­ines bogen na de rust om naar 62-59 (29'). Het moment voor Jansen, Desiron en Swing om met een 0-19 uit te pakken (34' 62-78). Maar opnieuw kwamen de Ajuinen opzetten. De Limburgers kregen geen lijn meer in hun spel en Troisfonta­ines driepunter­de naar 83-86 op 10 seconden van het einde. United leed ei zo na nog balverlies vooraleer Tuttle de zege vanop de vrijworpli­jn veilig stelde.

Het schip is niet aan het zinken. We staan er nog

Werkpunt

“Behalve Taylor houden we ook hun sleutelspe­lers uit de match”, verklaart kapitein Hans Vanwijn het succes van United. “Bovendien maakt Tofi ook maar twee punten (1/7 shots, 0/4 vrijworpen, nvdr.). “We dwingen hen tot moeilijke shots, laten ze zeker in het begin weinig fast-breaks lopen en inside zit het goed op slot. Als je Aalst dat afpakt, hebben ze het lastig”.

"Na 62-78 kregen we het nog moeilijk, omdat ze wisselden van zone- naar mandekking. We vonden onze draai niet meer. We gaan de video van de match nog eens goed bestuderen, maar het is iets waar we aan moeten werken op training”, onthoudt coach Brian Lynch.

Emotioneel

Jerime ANDERSON

Limburg United Jerime Anderson, die een groot aandeel in de overwinnin­g had, stond na afloop te glunderen. “Natuurlijk is deze zege voor mij en Abe Lodwick als ex-Aalstenare­n iets speciaals. Je hebt me zien praten met het publiek. Ik was emotioneel heel betrokken bij deze wedstrijd.”

De match tegen Oostende is duidelijk verteerd in het Limburgse kamp. “Kijk, we wonnen acht wedstrijde­n op rij, maar na de manier waarop we tegen Oostende verloren, begonnen sommigen te panikeren. Maar daar is geen reden voor. Het schip is niet aan het zinken. We staan er nog.”

HASSELT B-SOBA B 66-69

Ook zonder Van Becelaere, Moens, Cortenraed­e en J. Hermans nam Hasselt een uitstekend­e start: 20-10 (10'). Soba profiteerd­e van concentrat­ieverlies bij de thuisploeg om in de match te komen. Maex (6/7 vrijworpen) en Vranken hielden een kleine bonus over bij de rust: 37-35. BT bleef moeizaam scoren maar stelde de verdedigin­g bij waardoor het spannend bleef tot de laatste seconde.

ZUIDERKEMP­EN-HASSELT B 84-94

Met een agressieve defence liep leider Zuiderkemp­en 10 punten uit. Hasselt bleef in het spoor met Blessure Lemaire - Brieuc Lemaire blesseerde zich toen hij zich net voor rust volledig smeet om de doorgebrok­en Landis (aanvallend­e fout) te stoppen. De back-up spelverdel­er van United trok onmiddelli­jk naar het ziekenhuis in Aalst. Een gebroken rib was de diagnose. Lemaire is minstens twee weken out. enkele driepunter­s. In het laatste quarter zette Hasselt de defence op punt en ging o.l.v. Screurs erop en erover.

HOUTHALEN-MONCEAU 61-70

Houthalen werd weggeblaze­n en kon pas na 7 minuten de eerste keer scoren. Met aanvallend­e rebounds en scores van Jorissen kwam het terug in de match, maar kon de kloof niet volledig dichten in het laatste quarter. Houthalen is daardoor veroordeel­d tot play-downs.

MERCURIUS-ZONHOVEN 64-50

Zonhoven startte te laks, terwijl de thuisploeg alles binnen gooide (2814). De bezoekers naderden in het vierde quarter nog tot op 6 punten, maar een inside sterk Mercurius behield de controle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium