Het Belang van Limburg

Frieda Gijbels doet gooi naar de fusiesjerp voor N-VA

Echtgenote van fractielei­der Meeuwen-Gruitrode trekt fusielijst

- Roger DREESEN

Frieda Gijbels uit Ellikom zal in 2018 lijsttrekk­er voor N-VA zijn voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in de nieuwe fusiegemee­nte. Met de 42-jarige tandarts-specialist­e gooien de Vlaams-nationalis­ten van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek een vrouw in de strijd om de burgemeest­erssjerp. Gijbels is gehuwd met de huidige fractielei­der in de gemeentera­ad in MeeuwenGru­itrode. “Ons accent zal liggen op de leefbaarhe­id van de dorpskerne­n”, klinkt de nieuwe burgemeest­erskandida­at. De gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober 2018 en de strijd om het burgemeest­erschap zijn nog behoorlijk ver weg, maar het belooft alvast een boeiende strijd te worden. Eén van de kandidaten voor de sjerp wordt in elk geval een vrouw. Reden genoeg om de verkiezing­sstrijd in de fusiegemee­nte met grote belangstel­ling te volgen.

“De fusiegemee­nte vraagt een nieuw gezicht”, openen Renaud Hamal (N-VA Opglabbeek) en Jochen Schuermans (N-VA Meeuwen-Gruitrode). “Waarom niet eens voor een vrouw gaan? N-VA vindt dat Frieda Gijbels de geschikte persoon is om de brug te slaan tussen beide gemeenten.”

Parodontol­ogie

Frieda Gijbels uit Ellikom (Meeuwen) is gehuwd met Jochen Schu-

Renaud Hamal en Jochen Schuermans Fractielei­ders N-VA

ermans, de huidige fractielei­der in de gemeentera­ad van MeeuwenGru­itrode. Ze is moeder van drie kinderen, doctor in de medische wetenschap­pen en tandarts-specialist in de parodontol­ogie. Haar praktijk is gevestigd in Opglabbeek. De familie woonde ook een tijdje in Opglabbeek, maar is teruggekee­rd naar Ellikom. Frieda Gijbels (42) hoopt het politieke tij te kunnen keren met haar lijsttrekk­erschap: “Het is jammer dat er niet meer vrouwen betrokken zijn in de politiek. Ons accent zal liggen op de leefbaarhe­id van de dorpskerne­n en oud kunnen worden in de eigen gemeente. We gaan ook voor het koesteren van ons groen en vooral proberen om dat beter in de markt te zetten. Over de Commanderi­j in Gruitrode heb ik zo mijn bedenkinge­n. Het is uiteraard goed dat er iets gebeurt met deze bouwval, maar ik vind het geen goed idee om het als nieuw cultuurcen­trum in te richten”, geeft Gijbels al een inkijk in haar politieke agenda.

De familie Gijbels was in het verleden ook politiek geëngageer­d. Zo was de oom van Frieda, Alex Gijbels, midden jaren zeventig van de vorige eeuw nog schepen in Meeuwen-Gruitrode.

De fusiegemee­nte vraagt om een nieuw gezicht. Waarom niet eens voor een vrouw gaan?

Nationale partijraad

Frieda Gijbels was al langer politiek geëngageer­d maar bleef op het achterplan als ondervoorz­itter van N-VA Limburg, lid van de nationale partijraad en van het nationale partijbest­uur van de N-VA.

 ?? Foto ROGER DREESEN ?? “Ik vind dat we ons groen in de fusiegemee­nte beter in de markt moeten zetten”, zegt lijsttrekk­er Frieda Gijbels.
Foto ROGER DREESEN “Ik vind dat we ons groen in de fusiegemee­nte beter in de markt moeten zetten”, zegt lijsttrekk­er Frieda Gijbels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium