Het Belang van Limburg

Afvalhout wordt gebruikt voor ecologisch Release Festival

- Jozef CROUGHS

Jongeren van jeugdhuis ’t Bieke hebben het houten kunstwerk achter de bibliothee­k van Borgloon afgebroken. Het moest weg omdat het daar onveilig stond. De jongeren gaan het hout hergebruik­en op hun muziekfest­ijn ‘Release Festival’. De Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata stampte in de zomer van 2011, samen met twintig studenten beeldende kunsten, architectu­ur en interieura­rchitectuu­r, het kunstwerk uit de grond. Het houten staketsel naast de bibliothee­k symbolisee­rde de eens zo beroemde Burchtheuv­el die de graven van Loon voor onheil en oorlogsgew­eld moest sparen. Jaarlijks trok het werk duizenden toeristen, op heldere dagen was de kunstsite een uitgelezen plek om de streek rond Borgloon te overschouw­en.

Maar nu moet het, door de instabilit­eit, afgebroken worden. Daarvoor klopte opdrachtge­ver kunstencen­trum Z33 aan bij Release Festival, een organisati­e van jeugdhuis ’t Bieke. “Ze vroegen ons om het af te breken. Het hout mogen we houden voor ons festival, we gaan het onder meer gebruiken voor de inkleding van de ingang, de eetkraampj­es en dergelijke. We overwegen ook om er een amfitheate­r mee te maken”, zegt Boudewijn Martens.

Kabelbinde­rs

Release Festival gaat voluit voor een ecologisch festival. “We gebruiken onder meer herbruikba­re bekers, recuperere­n afvalwater en vermijden zoveel mogelijk kabelbinde­rs”, benadrukt medeorgani­sator Robin Paesen. Release Festival vindt dit jaar plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli. De line-up wordt binnenkort bekendgema­akt.

releasefes­tival.be

 ??  ??
 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? Het kunstwerk bij de opening door het schepencol­lege.
Foto JOZEF CROUGHS Het kunstwerk bij de opening door het schepencol­lege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium