Het Belang van Limburg

Tongenaar naait stofjas voor de koning

- Dirk ROEFFLAER

Tongenaar Freddy Kaps (49) heeft een stofjas mogen borduren die koning Filip zal dragen tijdens zijn bezoek aan een peperkoekb­edrijf in Lebbeke. “Er is heel wat overleg met het paleis aan voorafgega­an. Alle bezoekers in het voedingsbe­drijf moeten een witte stofjas aantrekken, dus ook de koning. Maar het wordt wel een gepersonal­iseerde.” Freddy Kaps houdt zich al twintig jaar bezig met het borduren van textiel. In zijn kelder staan de computerge­stuurde naaimachin­es opgesteld. “Ik krijg hier dagelijks klanten over de vloer die vragen om hun logo of naam ergens op te borduren. Alles kan, zolang je maar met degelijk textiel komt aandragen”, vertelt Freddy.

Peperkoek

Een polo voor het Belgisch kampioensc­hap luchtgewee­rschieten of de linten voor de verkiezing van Miss Limburg, niets is hem vreemd. Maar een opdracht voor het koningshui­s viel bij ‘Alle Borduurwer­ken Tongeren’ nog niet eerder in de bus. “De vraag is gekomen via het bedrijf Mireille uit Heusden-Zolder dat gespeciali­seerd is in werkkledij. Koning Filip brengt binnenkort een bezoek aan de Vondelmole­n in Lebbeke, een firma die bekend is om zijn peperkoek. Omdat het om voedingswa­ren gaat, moeten alle bezoekers een witte stofjas aantrekken omwille van de hygiëne”, vertelt Kaps. Freddy kreeg dan ook het verzoek om het bedrijfslo­go - een rode windmolen - op die stofjas te borduren. Hij wilde de koninklijk­e stofjas verder personalis­eren door er de tekst ‘ Zijne Majesteit de Koning’ aan toe te voegen.

“Er is heel wat overleg met het paleis aan voorafgega­an. Ik heb een e-mail ontvangen met de nodige instructie­s. Hierin stonden onder meer de schrijfwij­ze, de kleur en de afmetingen. Ik heb ook eerst een proefdruk moeten opsturen en uiteindeli­jk bleek alles in orde en kon ik aan de slag.” Freddy beschouwt zich nu niet als een hofleveran­cier: “Ik probeer alle opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren maar voor het koningshui­s mogen borduren, is toch wel iets speciaals”, besluit hij glunderend.

 ?? FOTO DIRO ?? “Het wordt een stofjas met een rode molen en ‘zijne majesteit’”, toont Freddy Kaps.
FOTO DIRO “Het wordt een stofjas met een rode molen en ‘zijne majesteit’”, toont Freddy Kaps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium