Het Belang van Limburg

School van tehuis afgebroken

Zusterorde wil sociale woningen na afbraak

- Luc WEYENS

Aan de Schansstra­at in Zelem zijn ze begonnen met de afbraak van de vroegere school aan Huize Sint-Vincentius. Op die plek komen sociale woningen en een park. Jongeren uit heel Limburg die door de jeugdzorg in het tehuis werden geplaatst, liepen hier school. “Met de afbraak wordt een bladzijde in ons leven omgeslagen”, zeggen Zelemnaar Jaak Verhemeldo­nck en zijn vrouw Rosa Hendrickx die er een kwarteeuw les gaven. Huize Sint-Vincentius zorgt voor begeleidin­g van jongeren met een complexe thuissitua­tie uit heel Limburg. Zij wonen in Zelem in leefgroepe­n. Even imposant als het hoofdgebou­w was de school die ernaast werd gebouwd. Tot in 1985 deed ze dienst voor het onderwijs aan kinderen van SintVincen­tius. Na de sluiting werd de school gebruikt voor het lager onderwijs in Zelem, tot die leerlingen rond de eeuwwissel­ing verhuisden naar een nieuwbouw aan de kerk in Zelem.

Sociale woningen

“De zone staat op het ruimtelijk uitvoering­splan ingekleurd voor sociale huisvestin­g”, zegt schepen van ruimtelijk­e ordening Heidi Wuestenber­gs (CD&V). “Wij hebben eraan gedacht om het bestaande gebouw in die zin aan te passen, maar dat was geen haalbare kaart.”

De grond is eigendom van de zusterorde Sint-Vincentius a Paolo die Huize Sint-Vincentius destijds stichtte. Wuestenber­gs: “De zusters voeren nu gesprekken met twee sociale bouwmaatsc­happijen: met de Kantonnale Bouwmaatsc­happij van Beringen voor sociale huurwoning­en en de Kleine Landeigend­om voor sociale koopwoning­en.”

In de vorige legislatuu­r werd al een aanzet voor het project gegeven: toen was sprake van 20 sociale woningen en 9 sociale appartemen­ten. Het is nog niet duidelijk of die aantallen van toepassing zullen blijven. “De afbraak van de school is wel belangrijk om vaart in het dossier te krijgen. Nu is het uitkijken naar een akkoord tussen de zusters en de bouwmaatsc­happijen. Op dit moment heeft Zelem nog geen sociale woningen.”

Krop

De afbraak

bezorgt

Zelemnaar

Leraar Jaak Verhemeldo­nck Jaak Verhemeldo­nck en zijn echtgenote Rosa Hendrickx wel de krop in de keel: “Ik ben er in 1961 les beginnen te geven, Rosa in 1964. We hebben er elkaar zelfs leren kennen. In het begin hielden we onze relatie geheim. Pas toen de zuster aan het hoofd van de school afscheid nam, hebben we ons relatie prijsgegev­en. Zij was in de wolken, omdat wij zo’n mooi koppel vormden.”

Rosa gaf les op de kleuterafd­eling, Jaak in het tweede hoogste leerjaar. “Die kinderen waren aan het toezicht van hun ouders onttrokken. Die rol vulden wij in. Sterker nog, sommige kinderen verhuisden zelfs rechtstree­ks van de kraamklini­ek naar Sint-Vincentius. Met onze inzet voor de school stonden wij op en gingen we slapen”, beschrijft Jaak. “Toen al trokken we met de kinderen op sneeuwklas­sen naar Oostenrijk, onder meer dankzij de opbrengst van het Tirolerbal. Om zaad in het bakje te brengen, speelden we ook toneel met de leerkracht­en, aangevuld met leden van de toenmalige toneelkrin­g Zonnebloem van Zelem.

Sommige kinderen kwamen rechtstree­ks van de kraamklini­ek naar Huize Sint-Vincentius

Kaarsje branden

“De aanhankeli­jkheid van de kinderen sprak boekdelen. Nu, meer dan dertig jaar later, krijgen we nog elk jaar bezoek van een oudleerlin­g die nu in Mechelen woont. Hij doet die trip telkens met de fiets. In Scherpenhe­uvel houdt hij halt om een kaarsje te branden in de Onze-Lieve-Vrouwbasil­iek. Dat wil toch zeggen dat we voor die kinderen veel hebben betekend”, besluit Jaak.

 ?? FOTO LUC WEYENS ?? “We krijgen toch een krop in de keel van de afbraak van de oude school”, zegt oud-leraar Jaak Verhemeldo­nck.
FOTO LUC WEYENS “We krijgen toch een krop in de keel van de afbraak van de oude school”, zegt oud-leraar Jaak Verhemeldo­nck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium