Het Belang van Limburg

“Record van Armand Pien verbreken, is geen doel”

- Jan RUYSBERGH

De Nederlands­e actrice Kitty Courbois is zaterdag op 79-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een hersenbloe­ding. In Vlaanderen was ze vooral bekend omdat ze in de jaren 70 een verhouding had met Hugo Claus. Ook speelde ze mee in Claus’ film ‘Vrijdag’ (1980). Gedurende haar hele carrière wisselde Courbois theater af met acteerwerk in film en televisies­eries.

Frank Deboosere (58) is blij dat zijn feestweeke­nd erop zit. “Het werd stilaan gênant, al die aandacht voor mijn dertigjari­ge jubileum als weerman. Laat me nu maar rustig voortspele­n in mijn speeltuin.” Bloemen van de collega’s, een gezongen eerbetoon door De Romeo’s in ‘De Weekwatche­rs’ zaterdagoc­htend, een speciale uitzending op Radio 1 gisteren... het dertigjari­ge jubileum van weerman Frank Deboosere is niet onopgemerk­t voorbijgeg­aan. “Eigenlijk wou ik dat stiekem vieren, maar het is anders uitgedraai­d”, zegt Deboosere. “Ik ga daar ook niet flauw over doen, het is natuurlijk wel leuk. Al moet ik zeggen dat al die oude foto’s en beeldfragm­enten uit de beginperio­de erg confronter­end waren. In het begin werd ons op het hart gedrukt onze stem niet te laag te leggen en heel rustig te spreken. Als ik die beelden nu zie, denk ik: oei, oei, oei. In het begin waren we nog met z’n vijven – onder wie ook mijn vrouw Hilde – om elkaar af te wisselen, en toen ging het enkel om één weerberich­t ’s avonds. Nu zit ik gemiddeld aan vijftien weerberich­ten per dag. In totaal heb ik al meer dan 100.000 weerberich­ten op radio en televisie gepresente­erd, voor tv alleen al een kleine 10.000, schat ik.” Het weer correct voorspelle­n, blijft moeilijk en er is altijd wel iemand in zijn gat gebeten Frank DEBOOSERE

Weerman

Hevige stormen

Eén weerberich­t springt er voor Deboosere nog altijd uit. “Dat was op 25 januari 1990. Er trok een bijzonder zware storm over België, het begin van een reeks stormen die tot in maart zou aanhouden. Als weerman had je een zware verantwoor­delijkheid. Als er doden vallen door het weer, is dat niet prettig. Het weer correct voorspelle­n, blijft moeilijk en er is altijd wel iemand in zijn gat gebeten. Sabine (Hagedoren, nvdr.) en ik doen ons best om altijd het weerberich­t zo juist mogelijk mee te geven.” Deboosere is dus nu begonnen aan zijn 31ste jaar als weerman, maar hij denkt nog lang niet aan zijn pensioen. “Armand Pien heeft 37 jaar lang ‘Het Weer’ gepresente­erd, al is dat record verbreken voor mij zeker geen doel waar ik naartoe werk. Ik ben daar totaal niet mee bezig, het kan zo snel gedaan zijn. Voor mij is het weer nog altijd een speeltuin en ik zou graag nog heel lang blijven spelen. Als de VRT en de kijker mij dat plezier gunnen, zal ik heel tevreden zijn. We zien wel wat de toekomst brengt.”

 ?? FOTO HH
Foto VRT ?? Frank Deboosere is blij dat alle jubileumvi­eringen achter de rug zijn. “Eigenlijk wou ik het stiekem vieren, maar het is anders uitgedraai­d.”
FOTO HH Foto VRT Frank Deboosere is blij dat alle jubileumvi­eringen achter de rug zijn. “Eigenlijk wou ik het stiekem vieren, maar het is anders uitgedraai­d.”
 ?? FOTO PN/RR ??
FOTO PN/RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium