Het Belang van Limburg

Abdullah Essah schuldig aan slaapkamer­moord

Assisen Tongeren

-

Dilsenaar Abdullah Essah (23) is schuldig aan de moord op zijn minderbega­afde dorpsgenoo­t Erik Janssen (50). Daarover was de Tongerse jury het eens na 3,5 uur beraadslag­ing. Zijn verdedigin­g had bewust geen pleidooi afgestoken uit respect voor het slachtoffe­r. “Er zijn minstens 60 tot 90 minuten verstreken tussen de eerste, anale verwonding en het overlijden. Met zo’n tijdsverlo­op moet worden aangenomen dat er een moment van bedenking is geweest.” Hierin zag de jury de dood van Erik onmiskenba­ar als moord. Veel geloof hechtte de jury niet aan het verhaal van Essah. Dat Erik hem binnengero­epen had voor (betaalde) seks. Niet vier keer voordien, en ook niet die avond. Ze waren niet eens zeker dat het gewone penetratie met een penis was geweest. Wel dat Erik gewelddadi­g gepenetree­rd was, dat hij herhaaldel­ijk was neergestok­en en dan gewurgd. Met tijd om daarover na te denken.

Spijt

“Ik wil mijn spijt uitdrukken voor het slachtoffe­r. Het is een spijtige zaak, dit had niet mogen gebeuren”, klonk Abdullah Essah in zijn laatste woorden. Zijn advocaat, meester Gino Houbrechts, had eerder de ongebruike­lijke maar moedige beslissing genomen om niet te pleiten over de schuld van zijn cliënt. “Essah en ikzelf hebben het er zaterdagav­ond in de gevangenis over gehad. We laten het over aan uw ongetwijfe­ld wijze beslissing”, sprak Houbrechts de juryleden toe. Dat Essah Erik Janssen had gedood, gingen ze niet ontkennen. Of dat ook moord was geweest, met voorbedach­ten rade, daarover lieten ze de jury oordelen. Een (heel) kort moment van reflectie volstaat, had de aanklager benadrukt. Vroeger was het anders geweest, gaf Houbrechts nog mee. Maar hij ging er niet verder op hameren, “uit respect voor het slachtoffe­r”. Zijn pleidooi zou hij houden voor de strafmaat, geen volledige verschonin­g van Essah, maar “accenten vanuit de invalshoek van de beschuldig­de”.

Zingen

Veel accenten zag aanklager Alexandra Van Kelst nochtans niet. Een afslachtin­g, noemde ze de dood van Janssen. “Van een die zingend, lachend, fluitend de steenfabri­ek ( waar hij werkte, nvdr.) kwam binnengelo­pen. Een man die met iedereen omging, alsof hij niet besefte dat er ook slechte mensen op de wereld zijn.”

Ooit gaat ge moeten aanvaarden dat ge daar als een beest tekeer zijt gegaan Alexandra VAN KELST

Aanklager

“Of Erik nu wel homoseksue­el, hetero of bi was, maakt niet uit. Alhoewel er na de getuigenis­sen bitter weinig overblijft van de beweringen van Essah dat hij het wel was”, aldus Van Kelst. Veel vragen had ze ook bij de verwonding­en. Zeker het - volgens de wetsdokter - impression­ant anaal geweld. “Was dat wel met uw geslachtsd­eel? En achteraf bent u ook niet alleen met het mes tekeergega­an, Erik stond vol met kneuzingen en hij had gebroken ribben. Na een bloedbad van 1,5 uur besluit Essah zijn keel dicht te knijpen. Ooit gaat ge moeten aanvaarden dat ge daar als een beest tekeer zijt gegaan”, sprak ze Essah rechtstree­ks aan.

Veel spijt had meester Tim Op de Beeck, voor de buren van Janssen (zijn achterneef en echtgenote), niet gezien de voorbije dagen. “Het is een constant verschuive­n van de schuld. De clou is: Erik heeft mij een hoop miserie bezorgd.”

Erg hoopgevend vond Op de Beeck het verleden van Essah niet: “Zijn carrière begint met diefstal- lekes, dan diefstal met geweld en op zijn twintigste zit hij aan moord op een medemens. Chapeau, meneer Essah. Zijn jeugdige leeftijd is hier een nadeel, in de plaats van een voordeel.”

Toilet

Veel geloofden de burgerlijk­e partijen niet van het verhaal van betaalde seks. Of misschien wel omgekeerd. In hun ogen had Essah het wel willen proberen met de minderbega­afde Erik, maar had die hem vriendelij­k de deur gewezen. Na een toiletbezo­ek had de jonge kerel, in hun ogen, de sleutel van de voordeur meegegrist en was hij weer binnengesl­open toen Erik in bed lag. “De tv was uitgetrokk­en omdat het onweersach­tige dagen waren, zijn kleren hingen netjes aan de kapstok, de bril in het hoesje en het alarm van de wekker klaar voor de volgende ochtend. De vaste rituelen van Erik als hij ging slapen”, beschreef Op de Beeck. Niet het beeld van snelle seks.

Verkrachti­ng

Volgens de burgerlijk­e partijen had Essah daarop Erik gedwongen om zich uit te kleden en was er gewelddadi­ge penetratie geweest: “Zullen we dat beleefde woord maar achterwege laten, meneer Essah? Ge hebt hem verkracht. En na alle messteken en slagen, na 1,5 uur afzien als een beest, was u de Romeinse keizer: duim omman hoog of omlaag.”

“Waarom moest jij zo sterven? Je deed geen vlieg kwaad. Het klinkt een cliché, maar toen ze je voorstelde­n om een vliegenmep­per aan te schaffen, vroeg je waarom? Ik zet gewoon het raam open zodat ze terug buiten kunnen vliegen”, besloot meester Kristel Jansens met de woorden van tijdens de begrafenis van Erik. Om ook die simpele, vriendelij­ke, beïnvloedb­are man nog een stem te geven. Vandaag wordt beslist over de straf.

 ?? FOTO TP ??
FOTO TP
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Vandaag wordt in Tongeren over de strafmaat van Abdullah Essah gepleit.
FOTO TOM PALMAERS Vandaag wordt in Tongeren over de strafmaat van Abdullah Essah gepleit.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium