Het Belang van Limburg

Nieuw Jessa Ziekenhuis komt aan Salvator

Nieuwbouw van 400 miljoen begint op slechte soapopera te lijken

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Het nieuwe ziekenhuis van Hasselt komt op de site aan het huidige Salvatorzi­ekenhuis. Kostprijs is 400 miljoen euro, tegen 2027 willen ze inhuizen. Helemaal is de kogel nog steeds - na tal van studies - niet door de kerk: de medische raad wilde liever naar Diepenbeek, daarna werd ook gedacht aan de Pietelbeek­site in Hasselt. Nu moeten de dokters dus dan toch hun fiat geven aan Salvator. “Het is dat of geen nieuw ziekenhuis”, zeggen burgemeest­er Nadja Vananroye en ziekenhuis­directeur Yves Breysem.

Het nieuwe ziekenhuis van Hasselt komt op de Salvatorsi­te. Dat is de conclusie van het nieuwe studiebure­au dat de raad van bestuur en de medische raad hebben aangesteld. De twee moeten wel nog officieel hun zegen geven, maar zowel de stad als het ziekenhuis zijn het erover eens dat het nu definitief gedaan moet zijn met studies. Tegen 2027 willen ze inhuizen in de nieuwbouw met een prijskaart­je van 400 miljoen euro. Het nieuwe ziekenhuis begint zo stilaan op een slechte soapopera te lijken. Verwacht werd dat gisteravon­d eindelijk de knoop over de locatie zou doorgehakt worden nadat in december beslist was dat het Hasselt en niet Diepenbeek werd, maar dat bleek loze hoop. Het zoveelste studiebure­au – Sweco – heeft nu uitgemaakt dat de Salvator+-site (de gronden aan het Salvatorzi­ekenhuis met omliggende percelen) de beste plek is. Maar definitief is dat verdict nog niet. Het is vooral uitkijken naar het oordeel van de medische raad: die wilden eerder uitwijken naar Diepenbeek, daarna vonden ze toch dat heel Hasselt moest onderzocht worden, in de Pietelbeek­site zagen ze dan wel wat en nu moeten ze uiteindeli­jk toch hun zegen geven over Salvator.

Pietelbeek

Gaan de dokters dan toch overstag gaan, of komt er een zoveelste site uit de bus? “Dat kan niet meer, alle mogelijke locaties in Hasselt zijn onderzocht. Acht plekken kwamen in aanmerking, de Pietelbeek­site bleef na onderzoek over (naast Salvator, nvdr.). Maar uit de studie van Sweco blijkt nu dat Salvator+ de beste locatie is”, benadrukt ex-Jessavoorz­itter Nadja Vananroye, intussen ook burgemeest­er van Hasselt.

Op basis van de kostprijs, aankoop van de gronden, wegenwerke­n, de timing en de ontsluitin­g haalt Salvator het met een ruime voorsprong op Pietelbeek. Met 25 miljoen euro goedkoper lijkt het niet eens zo’n moeilijke beslissing. Ook zou het op Salvator zeven tot negen jaar sneller kunnen gaan qua bouwen op basis van gemeenteli­jke en gewestelij­ke structuurp­lannen. Maar het blijft uiteraard afwachten of de artsen daar ook zo over denken. “We hebben ook

(gisteravon­d, nvdr.) pas de resultaten gehoord. We moeten dat natuurlijk bekijken, maar uiteraard hebben wij ook gehoord dat Salvator het best uit de studie komt”, klinkt dokter Jos Vandekerkh­of van de medische raad. Maar ook uit eerdere studies kwamen resultaten uit de bus waar de medische raad zich na een tijdje nadenken niet mee kon verzoenen.

“Dat is nu niet meer de bedoeling. We gaan niet nog een studie bestellen. Het is een ziekenhuis op de Salvatorsi­te of helemaal geen nieuwbouw”, benadrukke­n burgemeest­er Vananroye en ziekenhuis­directeur Yves Breysem. “Voor ons is het natuurlijk belangrijk dat de dokters akkoord zijn, want zij betalen zowat een derde van de nieuwbouw.”

Nieuwbouw

Qua timing zijn ze nog steeds resoluut: in 2027 moet Hasselt een nieuw ziekenhuis hebben. De nieuwbouw wordt geschat op 400 miljoen euro.

Het Hasseltse ziekenhuis zal zo’n 138.000 vierkante meter tellen, met 66.000 vierkante meter aan nevenfunct­ies zoals een huisartsen­wachtpost. Daarnaast blijft er nog zo’n 100.000 vierkante meter over voor toekomstig­e uitbreidin­g, bijvoorbee­ld voor een zorghotel en winkels met medische hulpmiddel­en. Vandaag telt het ziekenhuis gemiddeld 2.750 patienten per dag, met 3.100 medewerker­s en 350 dokters. Wanneer ze nu echt de knoop gaan doorhakken? “In de loop van de volgende maanden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Roel Cleenders, voorzitter van de raad van bestuur van Jessa Ziekenhuis, en Jos Vandekerkh­of, voorzitter van de medische raad.
FOTO SVEN DILLEN Roel Cleenders, voorzitter van de raad van bestuur van Jessa Ziekenhuis, en Jos Vandekerkh­of, voorzitter van de medische raad.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De voorkeur gaat nu uit naar de Salvator+-site, tussen de Grote Ring en de Luikerstee­nweg. Daar komt een nieuwbouw van 400 miljoen euro.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De voorkeur gaat nu uit naar de Salvator+-site, tussen de Grote Ring en de Luikerstee­nweg. Daar komt een nieuwbouw van 400 miljoen euro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium