Het Belang van Limburg

Kotstudent krijgt 149 euro per maand van ouders

- Caroline VANDENREYT/Liliana CASAGRANDE

Een kotstudent krijgt gemiddeld per maand 149 euro leefgeld van zijn ouders, een pendelstud­ent 101 euro, zo blijkt uit onze enquête. Met leefgeld bedoelen we het geld voor eten, leven en vervoer, niet voor cursussen of om een kot te huren. “Dat verschil is niet zo groot,” vindt Yves Coemans van de Gezinsbond. “Misschien omdat je als pendelstud­ent ook geld nodig hebt voor vervoer én ook omdat je als kotstudent meestal al wat eten meekrijgt van thuis.” Ook Ilse Cornelis van het Centrum voor budgetadvi­es en onderzoek (Cebud) van de Thomas More hogeschool is het daarmee eens.. “Het verschil tussen wat een kotstudent en een niet-kotstudent krijgt, zal vooral in het budget voor eten zitten”, denkt Yves Coemans. “Een kot kost al veel, dus zeggen ouders vaak: neem maar wat eten mee. Het kan natuurlijk ook zijn dateenkots­tudenterno­geenjobin een café of zo bijneemt en dat die daarom minder geld vraagt. De Gezinsbond houdt namelijk minutieus bij wat studeren kost. Ze baseren zich daarvoor onder meer op cijfers van het Hiva en van Cebud die ze maandelijk­s indexeren.

Zelf Zelf koken koken

“In “In onze onze studie studie berekenen berekenen we we alleen alleen de de minimale minimale kost,” kost,” zegt zegt Ilse Ilse Cornelis Cornelis van van Cebud. Cebud. “Dus “Dus voor voor een een kotstudent kotstudent gaan gaan we we ervan ervan uit uit dat dat die die 160 160 dagen dagen per per jaar jaar zelf zelf kookt kookt en en alleen alleen maar maar tijdens tijdens de de examens examens naar naar een een studentenr­estaurant stu- gaat. Zo komen we uit op ongeveer 180 euro aan eten per maand voor een kotstudent en 162 euro voor iemand die pendelt.”

“Die studenten krijgen uiteraard ook eten mee van thuis”, zegt Coemans. “Maar het verschil kan ook klein zijn omdat niet-kotstudent­en vervoer moeten betalen. In Limburg rijden er veel met een auto naar de campus in Diepenbeek, dat was in mijn tijd, eind jaren zeventig, ook al zo.”

Geen leefgeld

Die Die vervoersko­sten vervoersko­sten kunnen kunnen redelijk redelijk oplopen. oplopen. In In de de Cebud-berekening­en Cebud-berekening­en gaan gaan ze ze uit uit van van een een tweedehand­sbezinewag­en. tweedehand­sbezinewag­en. DieDie kost kost alles alles samen samen 279 279 euro euro per per maand. maand. Wat Wat ook ook opvaltopva­lt is is dat dat uit uit onze onze eigen eigen enquête enquête blijkt blijkt dat dat één één

op op tien tien kotstudent­en kotstudent­en en en twee op tien pendelstud­enten helemaal geen leefgeld krijgen van hun ouders. “Je kan dat vergelijke­n met zakgeld”,zegtIlseCo­rnelis.“Sommigen moeten gewoon thuis vragen wat ze nodig hebben en krijgen dangeenzak­geld.Anderenkri­jgen zakgeld en moeten daarmee van alles doen. Maar je hebt ook nog een groep studenten die alles zelf betaalt.”

Ontspannin­g

Hun eigen geld gebruiken studenten vooral voor ontspannin­g (72%), maar ook voor benzine (27%), (27%), vervoer vervoer naar naar de de les les (28%) (28%) en en de de aankoopaan­koop van van een een auto auto (21%). (21%). “In “In onze onze berekening berekening voorzien voorzien we we dat dat ze ze ongeveer ongeveer 125 125 euro euro per per maand maand aan aan ontspannin­g ontspannin­g geven”, geven”, zegt zegt Ilse Ilse Cornelis. Cornelis.

Als Als je je even even naar naar de de totale kosten van een thuiswonen­de student kijkt, dan blijkt dat een bachelor 2.764 euro kost, een master aan een hogeschool 3.338 euro en een student aan de universite­it 2.410 euro.

“Een master aan een hogeschool heeftmeerg­eldnodigvo­orcomputer en voor vervoer”, zegt Coemans. Een kotstudent die een bachelor volgt aan een hogeschool kost 6.927 euro, voor een master aandehoges­choolisdat­7.501euro en aan een universite­it is dat 6.573 euro. “In Limburg liggen de kotprijzen dan ook nog lager dan in de rest rest vanVlaande­ren.van Vlaanderen. A Alleen Kortrijk

rijk is is nog nog goed goedkoper.”

 ?? Foto LUC DAELEMANS ??
Foto LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium