Het Belang van Limburg

“Samenwerke­n? Nee. Niet. Nooit”

Turkije sluit luchtruim voor Nederlands­e diplomaten

- Marc VAN DE WEYER

De Nederlands­e premier Mark Rutte (VVD) en zijn rivaal Geert Wilders (PVV) zijn gisteren voor het eerst tijdens de Nederlands­e verkiezing­scampagne rechtstree­ks met elkaar in debat gegaan. Rutte herhaalde dat hij niet in een regering met Wilders wil stappen: “Nee. Niet. Nooit.” Woensdag trekkenen de NeNederlan­ders naar de stembus.s.

In een fel debat zonder verrassing­en hebben de Nederlands­e premier Mark Rutte, tevens leider van de rechtslibe­rale VVD, en zijn “favoriete vijand” Geert Wilders, stichter en enig lid van de populistis­che Partij voor de Vrijheid, nog eens hun bekende posities herhaald: dat Wilders het land in de chaos zou storten (aldus Rutte), dat het met de ongeloofwa­ardige Rutte meer van het rampzalige zelfde zou worden (aldus Wilders). Echte uppercuts werden niet uitgedeeld. De diplomatie­ke rel tussen Nederland en Turkije eiste gisteravon­d meteen de opening op van het eerste tv-debat tussen de grote rivalen uit de op haar einde lopende verkiezing­scampagne. Nog voor het eerste van drie thema’s in de korte krachtmeti­ng aangesnede­n werd, konden de opponenten al hun positie bepalen. Wilders zei blij te zijn dat de Turkse ministers toegang geweigerd en het land uitgezet werden. Maar daar moest het niet bij blijven: de Turkse ambassadeu­r moest het land uit. Bovendien bewezen de Turkse Nederlande­rs die zaterdagav­ond protesteer­den bij het Turkse consulaati­nRotterdam­datzegeenN­ederlander­s, maar Turken zijn. Rutte, VVD-leider maar vooral ook premier van Nederland, benadrukte van zijn kant dat wat hij zaterdag gedaan had, een minister de toegang weigeren, ongekend was: “We moeten niet verder escaleren.” Veel te voorzichti­g, aldus Wilders, die tijdens het weekend al twitterde dat Rutte enkel “ballen” had gekregen omdat hij hem op de hielen zat. “De Turken escaleren wel verder. We moeten antwoorden, anders pikken we dat we worden beledigd.”

“Twitteren vanaf de bank”

Volgens Rutte toonde Wilders daarmeehet­verschiltu­ssen“vanafdeban­k twitteren en het land besturen. Als je het land bestuurt, dan moet je verstandig­e maatregele­n nemen en wat Wilders voorstelt is niet verstandig.” Daarmee was de toon gezet voor het heledebat:Rutteargum­enterendda­t stemmen voor Wilders een onverantwo­ordelijke keuze voor chaos en “nepoplossi­ngen” was, Wilders betogend dat een stem voor Rutte een keuze is voor meer migranten, meer islam en minder zorg voor eigen mensen was.

Gelijk op

Het debat gisteren en dat van vandaag zijn de enige directe confrontat­ies tussen de VVD-premier en zijn PVV-uitdager. In een peiling die de Nederlands­e openbare omroep voor de start toonde, stonden de twee partijen gelijk met 24 zetels, gevolgddoo­r CDA,D66,GroenLinks en SP met rond de 20 zetels. De Partij van de Arbeid, de huidige coalitiepa­rtnervanRu­ttesVVD,haaltmaar 12 zetels in de peiling. In de peiling van Maurice de Hond vergroot de VVD dan weer haar voorsprong op de PVV – 27 tegen 24 zetels. Veertig procent van de kiezers zou nog steeds niet zijn keuze bepaald hebben.

Verrassend waren de debatstrat­egieën desondanks allerminst. Wilders deed zijn best de geloofwaar­digheid van Rutte te ondergrave­n met zijn nadrukopve­rbrokenver­kiezingsbe­loften, de lastenverh­ogingen, de “schandelij­ke toestanden” in de zorg, zoals “ondervoede bejaarden”. Rutte viel Wilders aan vanwege de waaghalzer­ij van zijn plannen, zijn “voodoocijf­ers” en zijn onrealisti­sche voorstelle­n.

Met zijn Nexit-voornemen legde Wilders anderhalf miljoen banen in de waagschaal: “U wil Nederland in een chaos storten.” Met zijn Koranverbo­d stelde hij iets onuitvoerb­aars voor: “Gaat u huis aan huis Korans ophalen?” Ook toen het over het Wilders-thema immigratie ging, koos Rutte voor de aanval. De asielstroo­m was “meer dan negentig procent” teruggedro­ngen, door de Europese deal met Turkije, en dat zonder de steun van Wilders. De grenzen sluiten, zoals Wilders wil, was een onzinnig voorstel.

“Nee, niet, nooit”

Helemaal op het eind van het debat herhaalde Rutte – op uitnodigin­g van de moderator – nogmaals dat hij niet in een regering met Wilders wil stappen: “Nee, niet, nooit.” Ook gedoogsteu­n van de PVV, zoals metdereger­ing-RutteInogh­etgeval was, is uitgeslote­n, na de bittere ervaring uit 2012, toen Wilders “de aanpak van de economisch­e crisis met een half jaar verlengde door een politieke crisis te veroorzake­n”. De weigering om met hem in zee te gaan “zou een belediging zijn voor miljoenen kiezers”, reageerde Wilders,dieeraanto­evoegdedat­hijRutte ook op dat punt niet geloofde. Nederlands­e waarnemers hadden het na afloop over een “ongemeen fel” en “knetterend” debat. Maar een uitgesprok­en winnaar leek het niet op te leveren. Daarvoor bleven de twee heren te veel op bekend terrein en werden er te weinig (eigenlijk geen) uppercuts uitgedeeld. De Telegraaf opperde op zijn website dat het vest dat Geert Wilders onder zijn colbertje droeg, kogelvrij was, maar dat vest draagt Wilders bij elk openbaar optreden. In het debat met Rutte was het in ieder geval niet nodig.

 ?? FOTOFOTO AP AP ??
FOTOFOTO AP AP
 ?? FOTO BELGA ?? Het debat tussen Mark Rutte (links) en Geert Wilders (rechts) was volgens waarnemers ongemeen fel, maar echte uppercuts werden er niet uitgedeeld.
FOTO BELGA Het debat tussen Mark Rutte (links) en Geert Wilders (rechts) was volgens waarnemers ongemeen fel, maar echte uppercuts werden er niet uitgedeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium