Het Belang van Limburg

Alkens OCMW vergeet vrouw van 89 in bus

Vrouw pas na twee uur bevrijd uit donkere garage

- Geert HOUBEN

Een 89-jarige Alkense vrouw is onlangs twee uur aan haar lot overgelate­n in een pikdonkere garage nadat een OCMW-vrijwillig­er vergeten was de vrouw thuis af te zetten. De man parkeerde zijn busje ondergrond­s en liet de tachtiger zonder het te beseffen achter. “Moeder was volledig overstuur, maar maakt het nu weer goed. We verwijten de chauffeur niets. Alleen kunnen we niet begrijpen dat het zo veel moeite kostte om na 18.00 uur nog een OCMWverant­woordelijk­e te vinden”,aldus de familie van de vrouw.

Het pijnlijke voorval is intussen bijna twee weken geleden. De vrouw heeft het al achter zich gelaten. Nu maakt ze weer dagelijks haar trip met het OCMW-busje naar Woonzorgce­ntrum SintCecili­a in Terkoest, waar ze in de dagopvang verblijft om sociaal contact te hebben. “Eigenlijk willen we er niet veel ruchtbaarh­eid aan geven, ook al weet half Alken het intussen. Wij hebben te doen met de chauffeur, die er zelf nog altijd veel vanaf ziet”, aldus de schoonzoon van de vrouw, die zijn naam liever niet in de krant ziet.

De paniek sloeg bij hem en zijn echtgenote toe toen hun hoogbejaar­de (schoon)moeder rond 18.15 uur nog altijd niet thuis was terwijl de dagopvang tot 17.00 uur duurt. “In het rusthuis kregen we te horen dat ze al vertrokken was. Probleem was dat we niemand van het OCMW konden contactere­n omdat er geen noodnummer of contactper­soon is.” Uiteindeli­jk trok de dochter zelf naar het OCMW, nauwelijks een straat verderop. “Heel uitzonderl­ijk was er nog licht in de aanpalende bibliothee­k. Na lang aandringen en dreigen dat we de politie zouden bellen, hebben we het nummer van de chauffeur gekregen en hebben we haar twee uur later in de garage gevonden.”

Rolstoel

De hoogbejaar­de vrouw zat in een rolstoel en was vastgemaak­t in het busje. “Ze was helemaal overstuur en had een droge keel. Moeder vertelde dat ze nog iets gezegd had, maar de chauffeur had haar niet gehoord. Wat wil je, het is een introverte vrouw op leeftijd en dan nog eens immobiel. We verwijten de chauffeur dan ook niets. Hij heeft dat niet met opzet gedaan en het is allemaal goed gekomen. De dokter is diezelfde avond nog langsgekom­en. Mijn schoonmoed­er en de chauffeur hebben elkaar intussen eens goed vastgepakt. Maar wat als ze een hartstilst­and gekregen had? Of wat als het vrijdagavo­nd gebeurd was? Intussen kan ze het plaatsen en door haar leeftijd heeft ze een kort geheugen. Het zijn vooral de mensen rondom haar en in het rusthuis die moeder eraan helpen herinneren. Maar de vraag die blijft, is waarom wij niemand van het OCMW in zo’n noodsituat­ie konden contactere­n.”

Beter communicer­en

OCMW-voorzitter Frank Vroonen (Groen) wijst evenmin met een beschuldig­ende vinger naar de chauffeur. “Het is zoals een goede moeder die haar kind op de achterbank laat zitten, ook al had het nooit mogen gebeuren. Tienduizen­d keer gaat het goed en dan eens een keer slecht. De vrijwillig­er is al jaren aan de slag bij ons en hij blijft dat ook. Het is een heel vervelende situatie en wij hebben onze excuses aangeboden en zijn langs gegaan bij de familie. Wat kan je hieraan doen? Wat we er wel uit geleerd hebben, is dat we beter bereikbaar moeten zijn. Daar maken we werk van”, belooft Vroonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium