Het Belang van Limburg

Tweederang­sburger wordt fiere Turk

Hoe Erdogan de Turken in ons land op zijn hand kreeg

- Hannes CATTEBEKE

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is populairde­r bij zijn landgenote­n in België dan in Turkije. Nadat ze zich decenniala­ng tweederang­sburgers voelden, gaf hij de Turken hier eindelijk het gevoel dat ze niet meer moeten onderdoen voor het Westen. Maar dat hij zijn tegenstand­ers in het referendum demoniseer­t, heeft ook nare gevolgen voor wie zich hier in het neen-kamp bevindt: “Zij durven nog amper uit te komen voor hun mening.” Ongeveer 134.000 Turken die in België wonen krijgen op 16 april de kans om zich uit te spreken over een nieuwe Turkse grondwet. En als de resultaten van de verkiezing­en van 2015 zich doorzetten, dan zal het ja-kamp hier uitpakken met een klinkende overwinnin­g. Toen haalde de AKP van president dent Erdogan Erdogan in in België België 6363 procent procent van van de de stemmen. stemmen. In In Vlaanderen Vlaanderen was was dat dat zelfs zelfs 68 68 procent. procent. Het Het is is dus dus geen geen toeval toeval dat dat vertegenwo­ordigers vertegenwo­ordigers van van AKP AKP nog nog zo zo veel veel mogelijk mogelijk Turken Turken willen willen komen komen overtuigen overtuigen om om volgende volgende maand maand toch toch maar maar te te gaan gaan stemmen. stemmen. Want Want in in Turkije Turkije liggen liggen de de voor-voor- en en tegenstand­ers tegenstand­ers van van de de grondwetsw­ijziging grondwetsw­ijziging nek-aan-nek. nek-aan-nek. De De in in totaal totaal 3 3 miljoen miljoen Turken Turken in in het het buitenland buitenland zouden zouden daarom daarom weleens weleens de de doorslag doorslag kunnen kunnen geven. geven.

Sterke Sterke leidersfig­uur leidersfig­uur

Maar Maar waarom waarom is is Erdogan Erdogan hier hier nog populairde­r dan in Turkije zelf? Een van de verklaring­en is simpelweg dat Erdogan de Turken in het buitenland stemrecht heeft gegeven. “Voor hij in 2002 aan de macht kwam, hadden velen dat beloofd. Maar hij heeft ervoor gezorgd”, zegt Selahattin Koçak, ooit de eerste Vlaamse schepen van Turkse komaf. Dat Turkije er de afgelopen vijf- tien jaar economisch sterk op vooruitgeg­aan is, heeft ook meegespeel­d, net zoals de straffe taal van Erdogan op het wereldtone­el. Koçak wijst erop dat veel Turken zich nooit echt thuis hebben gevoeld in Vlaanderen. “Als er dan in het thuisland een sterke leider opstaat, wordt dat geapprecie­erd, zeker omdat de kopstukken van de AKP ook geregeld langskomen, wat vroeger nooit gebeurde.” “Turken hebben zich heel lang tweederang­sburgers gevoeld in Europa”, zegt Mete Özturk, voormalig hoofdredac­teur van de Vlaams editie van de krant Zaman Vandaag. “Erdogan heeft hen opnieuw trots gemaakt.” De steun voor Erdogan gaat ook via de portemonne­e. Mannen in het buitenland die de Turkse nationalit­eit wilden behouden, maar hun hun dienstplic­ht dienstplic­ht van van vijftien vijftien maanden maanden niet niet wilden wilden doen, doen, moesten moesten die die jarenlang jarenlang afkopen afkopen voor voor 6.000 6.000 en en vroeger vroeger zelfszelfs 10.000 10.000 euro. euro. SindsSinds een een paar paar jaar jaar is is dat dat

nog nog maar maar 1.000 1.000 euro. euro.

Polariseri­ng Polariseri­ng

Een Een van van die die fiere fiere Turken Turken is is de de Genkse Genkse schepen schepen Ali Ali Caglar Caglar (CD&V).(CD&V). “Ik “Ik hoop hoop dat dat er er zo zo veel veel mogelijk mogelijk mensen mensen gaan gaan stemmen. stemmen. Een Een grondwetsw­ijziging grondwetsw­ijziging is is heel heel belangrijk. belangrijk. De De vorige vorige dateert dateert nog nog van van onder het militaire regime in 1980.” Maar ook Caglar hoopt dat de aandacht daarna weer naar de Europese, Belgische en Genkse politieke uitdaginge­n kan gaan. “De polariseri­ng van de afgelopen dagen is niet goed.” Hij wijst in de eerste plaats naar de stigmatise­ring van het Turkse regime door Nederland of N-VA. Volgens Özturk echter heeft ook Erdogan boter op het hoofd. “Hij heeft het inhoudelij­ke debat over de grondwet onmogelijk gemaakt door zijn tegenstand­ers te demonisere­n. Al wie neen stemt, wordt afgeschild­erd als terrorist of landverrad­er.” Van fysieke bedreiging­en aan het adres van Erdogans tegenstand­ers zoals na de staatsgree­p vorige zomer, is volgens Özturk voorlopig geen sprake. “Maar het neen-kamp hult zich steeds meer in stilzwijge­n. De druk is zo groot dat sommigen aarzelen om volgende maand aan het consulaat in de rij te gaan staan om te stemmen.”

 ?? FOTO AFP ?? Erdogan is populairde­r bij Turkse Belgen dan in zijn eigen land.
FOTO AFP Erdogan is populairde­r bij Turkse Belgen dan in zijn eigen land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium