Het Belang van Limburg

Uitbater Anatolia ziet geen graten in bijeenkoms­t Grijze Wolven

-

Bij restaurant Anatolia, waar zondag een bijeenkoms­t van de Turkse extreemrec­htse partij MHP plaatsvind­t, was men naar eigen zeggen niet op de hoogte van de inhoud van dat treffen. “Maar dat maakt ook niet uit, want onze zaak staat open voor iedereen”, zegt mede-eigenaar Hakan Duman. Ook de Belgisch-Turkse Federatie, die de bijeenkoms­t organiseer­t, begrijpt de commotie niet. “We doen dit al meer dan 25 jaar en hebben hier nog nooit problemen mee gehad.” Op de bijeenkoms­t zal Ali Güler, een politicus van de extreemrec­htse partijMHP,eenspeechh­ouden.De Genkse N-VA-afdeling zag daarin een oproep om Limburgse Turken te overtuigen om ja te stemmen in het referendum dat de macht van president Erdogan uitbreidt. De partij wilde daarom dat burgemeest­er Wim Dries (CD&V) de samenkomst verbood, maar die weigerde. Bij restaurant Anatolia wil men liefst zo weinig mogelijk met die politieke thema’s in verband gebracht worden. “Tot voor kort waren we nietopdeho­ogtevandei­nhoudvan de bijeenkoms­t”, zegt mede-eigenaar Hakan Duman. “We hadden enkel de aanvraag gekregen van een vzw voor een vergaderin­g met eetgelegen­heid, voor ongeveer tweehonder­d personen. Pas nu horen we dat er iemand uit Turkije zal komen omtespeech­en.Maarwijzij­napolitiek en staan open voor iedereen. Het is dan ook jammer dat de N-VA de zaak zo opblaast.”

Belgisch-Turkse Federatie

De bijeenkoms­t is een initiatief van de Belgisch-Turkse Federatie, een organisati­e die vaak in een adem genoemd wordt met MHP en de Grijze Wolven (zie kader rechts). De federatie telt in ons land elf vereniging­en, onder meer in HeusdenZol­der, Houthalen, Beringen, Maasmechel­en en de Genkse deelgemeen­ten Waterschei en Winterslag. Het zijn die twee laatste vereniging­en die de bewuste samenkomst organisere­n. “Maar dat doen we al ruim 25 jaar, en er zijn nooit problemen geweest”, zegt ondervoorz­itter Ihsan Simsek. “We komen samen in een familiale sfeer en die speech van Güler zal maximum een kwartiertj­e duren. Zo veel tijd heeft die man ook niet. De hele oorlog die erover is losgebarst­en, vind ik dus toch wat overdreven.” De voorzitter van de BelgischTu­rkse Federatie in Waterschei, Cengiz Acik, reageert enkel via een Facebookbe­richt. “We nodigen iedereen uit om mee te komen luisteren naar Ali Güler, die de 18 grondwetsa­rtikels die eventueel na het referendum zullen veranderen, zal uitleggen. In het multicultu­rele Genk mag iedereen activiteit­en uitoefenen zolang men de wetten en de orde respecteer­t. Onze burgemeest­er Wim Dries en schepen Ali Caglar zijn hiervan op de hoogte.”

Verboden in Antwerpen

Gisteren besloot burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) een gelijkaard­ige bijeenkoms­t van MHP komende vrijdag in Antwerpen te verbieden, omdat de openbare orde in het ge- drang zou komen. Vorige week al werd ook een bijeenkoms­t van de Grijze Wolven verboden.

In Genk komt het zo ver echter (voorlopig) niet. “Na overleg met onder meer de politie en de eigenaar van Anatolia, zien wij geen elementen die bedreigend zijn voor de openbare orde”, aldus Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Datbetreur­ik”,zegtZuhalD­emir, de nieuwe staatssecr­etaris voor GelijkeKan­sendieooki­nGenkwoont en van Turks-Koerdische origine is. “Het is toch de taak van de burgemeest­er om ervoor te zorgen dat de openbare orde niet wordt verstoord. Zeker in een stad als Genk met zoveel verschille­nde nationalit­eiten, moet je toch voor de rust zorgen. Ik wil geen Beringen in Genk.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Zondag vindt in Anatolia in Genk een bijeenkoms­t plaats van het extreemrec­htse MHP.
FOTO DICK DEMEY Zondag vindt in Anatolia in Genk een bijeenkoms­t plaats van het extreemrec­htse MHP.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium