Het Belang van Limburg

“Kaart kwetsbaar bos staat vol met fouten”

Lydia Peeters (Open Vld) en Lode Ceyssens (CD&V) trekken aan alarmbel

- Liliana CASAGRANDE

De kaarten waarop de kwetsbare zonevreemd­e bossen zijn aangeduid, staan vol fouten. Bovendien staan er bossen op die er al niet meer zijn. Dat zeggen Vlaams parlements­leden Lydia Peeters (Open Vld) en Lode Ceyssens (CD&V) die de kaarten voor hun gemeente al hebben ingekeken en vragen om die aan te passen nog voor de Vlaamse regering die goedkeurt. In het regeerakko­ord is afgesproke­n dat er 12.500 hectare kwetsbaar zonevreemd bos beschermd wordt. Het gaat om bossen die nu in industrie-, woongebied of recreatieg­ebied liggen en niet - zoals het zou moeten - in bos- of natuurgebi­ed, in parkgebied of natuurrese­rvaat. De waarde van die bossen is bepaald op basis van ecologisch­e parameters, ouderdom, ligging, oppervlakt­e, enz. Het gaat om zowel grote als kleine bosjes. De Vlaamse regering heeft het ontwerpbes­luit hierover goedgekeur­d in juni 2016. Voor de eigenaars zijn er ook financiële compensati­es voorzien. “De kaart is ook al gezien door de Raad van State en de verschille­nde Vlaamse administra­ties”, reageert de woordvoerd­er van minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V). “Die administra­ties hebben honderden opmerkinge­n gemaakt, die zijn ook verwerkt. Vorige week is daar dan een hoorzittin­g over gehouden. Voor ons kan alles doorgaan zoals gepland, na de definitiev­e goedkeurin­g volgt dan een openbaar onderzoek.”

Elke boom

Maar daar zit nu volgens Lydia Peeters en Lode Ceyssens precies het probleem. “Eens die kaart is goedgekeur­d door de regering, zijn die bossen ook al meteen beschermd. Als je daarna opmerkinge­n hebt, is alleen de Vlaamse regering bevoegd om het kapverbod op te heffen. Elke boom die gekapt wordt, moest dus via de Vlaamse regering passeren”, zegt Lydia Peeters.

“Op die kaarten staan fouten. Zo zijn de ruimtelijk­e plannen voor het industriet­errein in Rotem al helemaal goedgekeur­d, de vergunning­en om te kappen zijn er ook en nu zou dat dus plots een kwetsbaar bos zijn”, zegt Peeters. “Zelfde verhaal voor de Nationaal Parklaan, ook dat is zogezegd nog altijd bos. Op de hoorzittin­g kwam iemand van De Scheepvaar­t ook vertellen dat een deel van de Nikesite aan het kanaal, ook aangeduid is als bos.”

Boswachter­s

“Die kaarten zijn aan een bureau gemaakt”, zegt Lode Ceyssens. Natuur en Bos heeft daar allerlei bestaande informatie voor gebruikt, maar ook nog de oude Ferrariska­art (18de eeuw) om de historisch­e bossen in kaart te brengen. “Alles, behalve boswachter­s”, zegt Ceyssens. “Die zijn niet ingezet om de kaart te controlere­n. Ah nee, want dat zou dan 533 mandagen kosten, zei de baas van Natuur en Bos tijdens de hoorzittin­g. Maar die boswachter­s kennen hun bossen heel goed, als zij even naar een kaart kijken, dan halen ze daar meteen de fouten uit.” Ceyssens en Peeters hebben ook grote problemen met de datum waarop die beschermin­g ingaat. “Nu is alles wat voor 31 januari 2014 is vastgestel­d in allerlei ruimtelijk­e plannen niet meer geldig voor deze bossen. Maar we hebben toch al een regelgevin­g voor ruimtelijk­e ordening sinds 1999. Laten we dat dan als startdatum nemen. Want nu zijn er in Limburg wel zeer veel ruimtelijk­e plannen van voor 2014, die gaan nu allemaal op de schop. Ik denk daarbij ook aan het industrieg­ebied Genk Noord, dat kan toch niet dat die allemaal niet meer gelden. Limburg heeft veel bos en wordt daardoor ook hard getroffen.” Van de 12.500 hectare ligt er nu 2.886 hectare in Limburg, dat is 23 procent van de totale oppervlakt­e die beschermd wordt. WestVlaand­eren heeft maar zo’n 380 hectare zonevreemd kwetsbaar bos, Oost-Vlaanderen 1.000 hectare, Antwerpen heeft het grootste deel. “Het zijn dan ook de parlements­leden uit West- en OostVlaand­eren die willen dat het snel goedgekeur­d wordt”, zegt Ceyssens.

Johan Danen (Groen) denkt daar anders over. “Die kaart had zes maanden geleden al goedgekeur­d moeten zijn, dit is een vertraging­smanoeuvre van Open Vld en CD&V. Die belofte van 12.500 hectare is ambitieus, maar we vrezen dat het om een losse flodder gaat.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? In Rotem zijn de bomen voor het industrieg­ebied al gekapt, toch staat dit op de kaart nog aangeduid als bos.
FOTO JEFFREY GAENS In Rotem zijn de bomen voor het industrieg­ebied al gekapt, toch staat dit op de kaart nog aangeduid als bos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium