Het Belang van Limburg

Nieuwe spoorbaas belooft snellere treinen en nieuw weekendaan­bod

- Wim BRILLOUET

Tot tien minuten minder lang op de trein zitten. Dat is de grootste belofte waarop u Sophie Dutordoir (54), de nieuwe spoorbaas van de NMBS, straks mag afrekenen. De CEO – amper een week in dienst – pakt uit met een plan dat de reistijd van een hoop treinen verkort met 3 procent. En in het weekend moet de NMBS shoppers en studenten beter bedienen. Dutordoir stelt het nieuwe vervoerspl­an voor, dat zegt op welke uren, sporen en verbinding­en treinen vanaf 10 december zullen rijden. Hoewel het meeste werk door haar voorganger Jo Cornu is verricht, heeft Dutordoir toch al haar stempel kunnen drukken. Meest opvallende punt: treinen moeten weer sneller gaan rijden op de honderd belangrijk­ste verbinding­en in ons land.

Op een aantal lijnen schrapt de NMBS de marges. Alleszins waar mogelijk. “De reistijd zal daardoor gemiddeld 3 procent korter zijn. Voor een verbinding tussen bijvoorbee­ld Kortrijk en Oostende ben je hierdoor negen minuten sneller op je bestemming”, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerd­er van de NMBS.

De reistijd inkorten doet de NMBS ook door treinen minder lang nodeloos te laten stilstaan in stations. Waar het kan, moet de trein dus sneller vertrekken. Nog een werkpunt: treinen ontkoppele­n moet zo veel mogelijk worden vermeden. Zo rijdt de IC GenkKnokke/Blankenber­ge vanaf december enkel nog tot Blankenber­ge. Die moet niet meer splitsen in Brugge, wat een tijdswinst oplevert vanuit Genk, Leuven en Gent van zo’n tien minuten.

Studentent­rein

Voor het eerst komt er een onderschei­d tussen het treinaanbo­d op zaterdag en zondag. Op dit moment is dat er niet. “We hebben gemerkt dat de vraag naar recreatiev­e verplaatsi­ngen groot is. Dat zijn verplaatsi­ngen die reizigers in hun vrije tijd maken. Daar willen we op inspelen. Zo komen er meer treinen richting grote shoppingst­eden zoals Gent, Antwerpen en Brussel”, zegt Temmerman.

Op zondag gaat de aandacht naar studenten. Die geraken vaak moeilijk tot bij hun kot. Vanaf december moet dat beter. Concreet: op zondagavon­d komt er bijvoorbee­ld een nieuwe trein tussen Hasselt-Aarschot-Brussel en Gent, net als tussen Neerpelt-Heverlee-Leuven en De Panne-Gent-Leuven.

 ?? FOTO BDW ?? Sophie Dutordoir
FOTO BDW Sophie Dutordoir

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium