Het Belang van Limburg

Onrust in gehandicap­tenzorg

Persoonsvo­lgende financieri­ng roept veel vragen op

- Timmie VAN DIEPEN

Er heerst grote ongerusthe­id in de gehandicap­tensector. Sinds begin dit jaar mogen ruim 30.000 meerderjar­ige personen met een beperking zelf beslissen wat ze met hun geld doen, maar veel gebruikers en ouders zitten met vragen. “Minister Vandeurzen en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap moeten zich dringend herpakken en beter communicer­en.”

HASSELT -

Sinds 1 januari krijgen meer dan 30.000 Vlamingen met een beperking een eigen persoonsvo­lgend budget, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen. De zorgverstr­ekkers worden op die manier betaald door hun klanten en niet langer gefinancie­rd via een subsidie op basis van het aantal plaatsen. Een hervorming die veel vragen oproept, zo blijkt uit de naar schatting 1.000 brieven die op weg zijn naar minister Jo Vandeurzen (CD&V), de architect van de hervorming. Ook op onze redactie vielen verschille­nde ongeruste reacties binnen.

Verwarring

“Hoewel het voor de individuel­e gebruiker geen slechte zaak is, is er toch grote onduidelij­kheid en verwarring”, zegt Marc Van Gestel van het Vlaams Netwerk Kritische Ouders. “Het kabinet Vandeurzen en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap moeten zich dringend herpakken en beter communicer­en. De grote hoop van de mensen heeft geen goed gevoel bij deze hervorming. Ze zien nu voor het eerst dat twee personen die in dezelfde instelling zitten en op het eerste gezicht dezelfde zorg genieten, nu toch een ander budget krijgen. Dat zorgt voor na-ijver. Daarnaast is er ook ongerusthe­id over het woon- en leefgeld dat de personen met een beperking zelf moeten betalen voor huur, eten, verwarming,... In het verleden was dat maximaal 34 euro per dag. Nu wordt gevreesd dat de gemiddelde kostprijs zal oplopen tot 50 euro per dag. Wie kan dat betalen? Zeker als de ouders er niet meer zijn.”

Geen besparing

Volgens het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap is er geen reden tot ongerusthe­id. “Niemand krijgt minder dan het jaar voordien. Dezelfde middelen die de voorzienin­gen in 2016 kregen, gaan dit jaar naar de gebruikers”, zegt woordvoers­ter Karina De Beule. “Dit is dus absoluut geen besparings­maatregel. Integendee­l, we hebben 117,5 miljoen euro extra gekregen. Dat is nog nooit gebeurd. Alleen zal het tijd nodig hebben. Veranderin­g is altijd moeilijk.”

Niet in het minst voor de zorgvoorzi­eningen zelf. Want hoe moeten zij inschatten hoeveel personeel ze nodig hebben als de gebruikers voortduren­d veranderen? “Een voorzienin­g moet nu haar klanten verdienen”, argumentee­rt De Beule. “Voor sommige voorzienin­gen is dat nieuw. Anderen liepen daarin al langer voorop.”

Vakbonden

De vakbonden vrezen op hun beurt dat dit voor banenverli­es zal zorgen. Onterecht, zeggen anderen. “De vakbonden zaaien bewust onrust, omdat hun erg goede CAO met alle voordelen zoals de rimpeldage­n nu bedreigd wordt.” Niet toevallig was de socialisti­sche vakbond er als de kippen bij om de persoonsvo­lgende financieri­ng met de vinger te wijzen toen ADO Icarus onlangs bekendmaak­te dat het banen wilde schrappen. Het bedrijf ontkende dat verband in alle toonaarden. Vandaag wordt minister Vandeurzen in het parlement opnieuw ondervraag­d over de materie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium