Het Belang van Limburg

Eerst oranje, dan pas groen? Weyts zegt nee

- Timmie VAN DIEPEN

Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (NVA) ziet geen heil in de invoering van het start-oranje. Stoplichte­n eerst op oranje laten springen voor het groen wordt, zou de bestuurder alerter maken en een tijdwinst van 1,1 seconde betekenen, maar volgens Weyts verbetert de doorstromi­ng er niet door.

HASSELT -

Het was masterstud­ent Brent Spelmans van de UHasselt die het start-oranje op de politieke agenda zette. In zijn thesis onderzocht hij het effect van een eventuele invoering. Spelmans confrontee­rde proefperso­nen in een rijsimulat­or met kruispunte­n waar het stoplicht eerst twee seconden op oranje sprong, voor het groen werd. Het onderzoek toonde een tijdswinst van 1,1 seconde aan, omdat chauffeurs alerter reageren wanneer het effectief groen wordt. Volgens Spelmans en verschille­nde mobiliteit­sdeskundig­en zou de doorstromi­ng op die manier verbeterd kunnen worden.

Ontruiming­stijd

Maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ziet geen heil in de invoering van het startoranj­e. “Zowel uit praktijkvo­orbeelden uit het buitenland als uit de masterthes­is blijkt dat mensen al beginnen optrekken in de oranje fase. Daardoor moet ook de ontruiming­stijd ( de fase waarin alle lichten op rood staan om het kruispunt vrij te maken, red.) worden verlengd. Het licht zal dus iets minder lang op rood staan, maar als de ontruiming­stijd langer wordt, zal je in de praktijk niets winnen met dit systeem.”

“In het buitenland, waar zulke systemen worden gebruikt, zijn ze er trouwens niet wild enthousias­t over. Op veel plaatsen komen ze er zelfs al op terug”, zegt Weyts nog. “Omdat het daar echter verankerd is in de wet, is het moeilijk om het helemaal af te voeren. In de praktijk wordt het oranje teruggebra­cht naar het minimum van één seconde.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium