Het Belang van Limburg

Nieuw filerecord op Vlaamse snelwegen

-

De filezwaart­e op de Vlaamse snelwegen heeft vorig jaar een nieuw record gebroken. Vooral de avondfiles in de regio Antwerpen namen toe. De gemiddelde avondfile werd 16 kilometer langer en telt nu 121 kilometer. De ringwegen rond Antwerpen en Brussel blijven de grootste knelpunten. Die laatsten zijn tijdens de avondspits goed voor 52 procent van alle files. Mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) kondigt alvast recordinve­steringen aan. Tot het eind van deze regeerperi­ode wordt 5,8 miljard euro geïnvestee­rd. Het merendeel in alternatie­ven voor de auto: de fiets (300 miljoen euro), het openbaar vervoer (816 miljoen euro) en de waterwegen (2,25 miljard euro). “Zodat mensen verleid worden om over te schakelen”, aldus Weyts.

BRUSSEL - Tegen Pasen nieuwe maatregele­n voor strenge aanpak krakers BRUSSEL -

Minister van

Justitie Koen

Geens ( CD&V) kondigt tegen

Pasen maatregele­n aan die kraken strenger aanpakken. De belofte komt er naar aanleiding van een kraakincid­ent in Gent. Roma-zigeuners zijn daar in het huis getrokken van een koppel dat zich voor het werk in Viëtnam bevond.

De Gentse burgemeest­er Daniël Termont klaagde dat hij onvoldoend­e wettelijke instrument­en heeft om de krakers aan te pakken. De nieuwe maatregele­n zouden onder meer inhouden dat een burgemeest­er zelf naar een vrederecht­er kan stappen en dat er sancties komen. “We zullen de procedure voor de vrederecht­er verstrenge­n, door een strafsanct­ie te laten volgen, ook wanneer er niemand meer woont”, zegt Geens. “Laat ons duidelijk zijn: woonstsche­nding of diefstal met inbraak of valse sleutels, dat zijn allemaal zaken die ten strengste verboden zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium