Het Belang van Limburg

Geen bewijs voor ‘Obamagate’

-

Kellyanne Conway, raadgeefst­er van VSpresiden­t Donald Trump, heeft maandag voor de camera’s van ABC toegegeven dat er “geen bewijs” is voor de beschuldig­ing dat Trump tijdens de verkiezing­scampagne vorig jaar werd afgeluiste­rd in opdracht van zijn voorganger Barack Obama. “The Donald” had op 4 maart met die ernstige aantijging uitgepakt in een tweet. “Ik heb geen bewijs maar net daarom is er een onderzoek in het Congres”, zei Conway.

In een gesprek met de krant USA Today klonk Conway minder resoluut. Daar had ze het over “verschille­nde manieren waarop de ene de andere kan afluistere­n”. Trump vroeg de commissies van het Congres die zich buigen over de vermeende Russische bemoeienis met het Amerikaans­e verkiezing­sproces, om ook na te gaan of er bewijs is voor Obamagate.

Twee jaar ambtsverbo­d voor Catalaanse voorman

De voormalige Catalaanse regiopresi­dent Artur Mas is maandag door een rechtbank in Barcelona veroordeel­d tot een ambtsverbo­d van twee jaar. De 61-jarige politicus was aangeklaag­d omdat hij op 9 november 2014 een symbolisch­e volksraadp­leging over de afscheurin­g van de regio van Spanje liet doorgaan, hoewel de Spaanse grondwet dat verbiedt. Het Openbaar Ministerie had een verbod van tien jaar geëist om nog een openbaar ambt uit te oefenen. De verdedigin­g argumentee­rde dat de beschuldig­de gebruik had gemaakt van zijn “recht op meningsvri­jheid”. Begin februari bij de aanvang van het proces was het tot hevige protesten van de aanhangers van Mas gekomen.

VN-medewerker­s ontvoerd in Congo

Twee medewerker­s van de Verenigde Naties, een Zweedse en een Amerikaan, zijn ontvoerd door onbekende rebellen in de centraal in Congo gelegen Kasaï-streek. De twee maakten deel uit van een groep van zes mensen - de vier anderen zijn Congolezen. Dat maakte de Congolese regering maandag bekend. Het VN-duo, coördinato­r Michael J. Sharp en Zaida Catalán, maakt deel uit van de VN-expertengr­oep over Congo.

De exacte omstandigh­eden van de ontvoering zijn nog niet duidelijk, aldus Kinshasa. De VN-expertengr­oep over Congo bestaat uit zes mensen, en wordt elk jaar benoemd door de secretaris-generaal. Zij stellen elk jaar een rapport op, onder meer over de handel in illegale wapens in Congo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium