Het Belang van Limburg

Kantoren goed voor 450 jobs

- Guido CLOOSTERMA­NS

De luchthaven van Luik ontvangt dit jaar opnieuw Chinese toeristen. Dat heeft CEO Luc Partoune gisteren bevestigd. Hij deed dit in de marge van de onderteken­ing van een contract voor de bouw van een kantorenco­mplex dat in eerste instantie goed is voor 450 nieuwe banen en op termijn zelfs voor meer dan 1.000. De Chinese touroperat­or U-Tour herneemt vanaf april zijn vluchten tussen China en Liège Airport. Het gaat om acht vluchten per week. In september vorig jaar leek er nochtans een einde te komen aan het Chinese avontuur van Liège Airport. Met de stopzettin­g van de samenwerki­ng tussen de Chinese touroperat­or U-Tour en de Russische luchtvaart­maatschapp­ij I-Fly kwam er ook een einde aan de vluchten tussen China en Luik. De aanslagen in Parijs en Brussel schrikten veel Chinese toeristen af.

Liège Airport ging er van uit dat de Chinese touroperat­or snel met een oplossing zou komen, en dat gebeurde ook. De nieuwe partner is de Russische luchtvaart­maatschapp­ij Vim Airlines. Topman Luc Partoune van Liège Airport maakt zich sterk dat er dit jaar zo’n 130.000 Chinese toeristen in Luik zullen landen, tegenover iets meer dan 100.000 vorig jaar.

Maasmechel­en

Het hernemen van de Chinese vluchten is goed nieuws voor Maasmechel­en Village. Het merkendorp ontving vorig jaar zo’n 70.000 à 80.000 Chinese bezoekers op een totaal van 2,5 miljoen. Een deel daarvan kwam via Luik. “We hebben de ervaring dat de Chinese toeristen onderweg naar Amsterdam of naar een andere stad graag een paar uur vrij maken om te shoppen”, aldus David Winkels van Maasmechel­en Vil- lage. “Dankzij onze samenwerki­ng met U-Tour, waardoor we in de reisprogra­mma’s worden opgenomen, komen die mensen ook naar Maasmechel­en.”

Het nieuwe akkoord met U-Tour is van levensbela­ng voor Liège Airport, dat vorig jaar verschille­nde maatschapp­ijen verloor. In totaal vervoerde Liège Airport vorig jaar 382.000 passagiers, ruim een kwart meer dan een jaar eerder, maar de cijfers worden vertekend door de trafiek die werd overgenome­n van Zaventem. Na de aanslagen in Brussel vertrokken zowat 150.000 passagiers die normaal vanuit Zaventem hadden moeten vertrekken, vanuit Luik. Liège Airport is de grootste vrachtluch­thaven van het land. Vorig jaar werd vanuit Luik 660.000 ton goederen vervoerd. Luik is vooral gespeciali­seerd in vervoer van levende dieren en bederfbare producten. Jaarlijks worden via Luik ruim 3.000 paarden vervoerd. Op de luchthaven van Luik werd gisteren de bouw aangekondi­gd van een kantorenco­mplex dat in eerste instantie 450 banen zal creëren en op termijn zelfs meer dan 1.000. Het project is het resultaat van de samenwerki­ng tussen Liège Airport en Sowaer, de vennootsch­ap die de Waalse luchthaven­s ontwikkelt. Met de bouw van het complex ten zuiden van de luchthaven, op een boogscheut van de provincie Limburg, is een investerin­g gemoeid van 18 miljoen euro. Met het kantorenpa­rk wil Liège Airport zijn positie als vrachtluch­thaven versterken. “Alle vrachtluch­thavens die meetellen is de wereld hebben hun groei geconsolid­eerd door de komst van bedrijven voor logistiek, vervoer, dienstverl­ening en het ter beschikkin­g stellen van kantoren”, aldus Luc Partoune.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium