Het Belang van Limburg

VW boekt zege in dieselscha­ndaal

-

Volkswagen heeft in België een nieuwe overwinnin­g geboekt in het kader van het dieselscha­ndaal.

Een milieuadvo­caat had de aankoopsom van zijn Audi met sjoemeldie­sel teruggeëis­t, maar de Brusselse rechtbank van koophandel heeft die eis van tafel geveegd.

De advocaat had de Dilbeekse garage Heremans voor de rechtbank gedaagd omdat die hem een Audi A5 met ‘sjoemelsof­tware’ had verkocht. De advocaat bestempeld­e de software als een verborgen gebrek dat hem aanzienlij­ke schade opleverde. Hij zou nog dagelijks worden aangesprok­en op zijn vervuilend­e wagen en eiste daarom de aankoopsom van zijn dieselauto (40.000 euro) terug.

De rechtbank oordeelde dat de aanwezighe­id van de software geen verborgen gebrek is in de zin van de wet. Deze software heeft de eigenaar immers niet verhinderd het voertuig te gebruiken waarvoor het was bestemd en was ook herstelbaa­r. De uitspraak is de eerste waarbij een Belgische garagehoud­er werd aangesprok­en op zijn aandeel in dieselgate.

Benzine en diesel vandaag goedkoper

Benzine en diesel worden vanaf vandaag goedkoper. Door het toepassen van het cliquetsys­teem, voor de tweede maal dit jaar, valt de prijsdalin­g voor diesel iets lager uit. Concreet kost benzine 95 aan de pomp vanaf vandaag maximaal 1,4200 euro per liter, 0,5 eurocent minder dan vandaag. Voor benzine 98 wordt dat 1,5110 euro per liter. Diesel zakt op zijn beurt met 1,5 eurocent tot maximaal 1,3180 euro per liter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium