Het Belang van Limburg

“Als eerste melkkoe van Canada naar hier gebracht”

Hippe broche voor Kinrooiena­ar (84) die Holsteinko­e in ons land introducee­rde

- Koen SNOEKX

‘Holstein LL 1401’, het project van juwelenont­werpsters Lore Langendrie­s en Vicky Janssen die broches maakten van een huid van een koe van het bekende Holsteinra­s, heeft nog een verrassend­e wending gekregen. Gisteravon­d hebben de twee ontwerpste­rs een broche cadeau gedaan aan ex-melkveehou­der Martin Laumen (84) uit Kinrooi, die begin jaren zeventig geschieden­is schreef door als eerste melkkoeien van het ras Holstein van Canada naar ons land te laten overvliege­n. “Bijna vijftig jaar later zijn alle melkkoeien in ons land zuivere of verbasterd­e Holsteins”, zegt Martin fier. Vorige maand stelden juwelenont­werpsters Lore Langendrie­s en Vicky Janssen in onze krant hun project ‘Holstein LL 1401’ voor. De twee ontwerpste­rs hebben uit een huid van een Holsteinko­e 366 identieke cirkels gesneden en er unieke broches van gemaakt. De broches werden nadien te koop aangeboden en er werd zelfs een reünie gehouden voor iedereen die een broche op de kop tikte. Nu heeft het project opnieuw een bijzondere wending genomen. Lore en Vicky zijn in contact gekomen met ex-melkveehou­der Martin Laumen (84) uit Kinrooi die begin jaren zeventig als eerste de Holsteinko­e naar België haalde. Gisterenav­ond kregen Martin en zijn vrouw Johanna Rosvelds (86) een Holsteinbr­oche uit handen van de twee ontwerpste­rs.

12.000 liter

Ex-melkveehou­der Martin Laumen schreef een kleine vijftig jaar geleden geschieden­is door als eerste de Holsteinko­e in ons land te introducer­en. “In die tijd had iedere provincie zijn eigen melkveeras, maar het probleem was dat de melkproduc­tie van die rassen niet zo hoog was”, vertelt Martin Laumen. “In Canada en de Verenigde Staten was er op dat moment het zogenaamde Frisian Holsteinra­s dat voor honderd procent in de richting van melkproduc­tie werd geselectee­rd. Een Holsteinko­e produceerd­e op jaarbasis tot 12.000 liter melk, terwijl die andere rassen maar 4.000 liter gaven.” Maar de introducti­e van het Holsteinra­s was niet eenvoudig. “Het bracht een ongeloofli­jke administra­tieve mallemolen met zich mee en ik merkte ook dat ik langs alle kanten werd tegengewer­kt omdat ik met mijn idee de hele melkveesec­tor doorheen zou schudden.”

Luchthaven

Maar Martin zette door en haalde in 1970 de eerste Holstein-koeien vanuit Canada naar ons land. “Op de eerste vlucht vanuit Canada zaten 52 drachtige vaarzen van het Holsteinra­s”, zegt Martin. “De aankomst op Zaventem haalde in die tijd alle kranten. Een van de koeien is toen trouwens nog aan haar bewaker ontsnapt. We zijn die nog moeten gaan vangen op het terrein van de luchthaven.” (lacht)

Nadien volgden nog meer vluchten met Holsteinko­eien vanuit Canada. “Daarna hebben we geen koeien meer laten overvliege­n, maar importeerd­en we sperma vanuit Canada om het ras verder uit te bouwen in ons land.” Het doorzettin­gsvermogen van Martin Laumen zorgde voor een ware revolutie in de melkveesec­tor. “Vandaag zijn alle melkkoeien in ons land zuivere of verbasterd­e Holsteins”, zegt Martin fier.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ex-melkveehou­der Martin Laumen (84) en zijn vrouw Johanna Rosvelds (86) krijgen een Holsteinbr­oche uit handen van ontwerpste­rs Lore Langendrie­s (uiterst links) en Vicky Janssen.
FOTO DICK DEMEY Ex-melkveehou­der Martin Laumen (84) en zijn vrouw Johanna Rosvelds (86) krijgen een Holsteinbr­oche uit handen van ontwerpste­rs Lore Langendrie­s (uiterst links) en Vicky Janssen.
 ?? FOTO KH ?? Alle 366 broches werden uit de huid van een Holsteinko­e gesneden.
FOTO KH Alle 366 broches werden uit de huid van een Holsteinko­e gesneden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium