Het Belang van Limburg

Agenten staken controle na amok met vijftig jongeren

Politie kondigt nieuwe controles aan op rookverbod in shishabar

- Phillip PERGENS

De politie van Heusden-Zolder heeft afgelopen weekend een controle in een nieuwe shishabar op de Beringerst­eenweg noodgedwon­gen afgebroken nadat jongeren amok hadden gemaakt. Ze verzetten zich hevig tegen de actie waarbij de agenten het rookverbod controleer­den. De politie komt later terug met het Voedselage­ntschap. “Want ook de waterpijp valt onder het rookverbod”, zegt commissari­s Danny Wendelen.

De politie Heusden-Zolder controleer­de zaterdagna­cht diverse horecazake­n. Ook de federale politie nam deel met bijstand van twee drugshonde­n. “Het ging om een zoekactie naar drugsdeale­rs en drugsgebru­ikers”, vertelt politiecom­missaris Danny Wendelen van de Heusdense politie. De controles bleken succesvol. In een jeugdhuis gooiden verschille­nde jongeren hun drugs en attributen op de grond vooraleer de drugshond tot een controle kon overgaan en in een café zagen de agenten een aanwezige nog snel zijn cocaïne wegsmijten. De cannabis hield hij wel op zak. In de Rijkelstra­at op het industriet­errein liepen drie mensen tegen de lamp. “We voerden een controle uit op een locatie waar eet- en drankautom­aten staan. Het is een bekende plaats waar drugs worden verhandeld. De automaten staan in een soort blokhut, ingericht met zitplekken. Onze agenten troffen drie mensen aan in het bezit van drugs en ze vonden ook nog verstopte verdovende middelen”, legt Wendelen uit. De automatens­hop zelf is in orde met de wetgeving. “Maar we brachten de eigenaar vorig jaar al op de hoogte van de problemati­ek”, zegt de commissari­s.

Rookverbod

Bij een controle in een shishabar liep het mis. De agenten trokken naar een zaak op de Beringerst­eenweg. Deze opende pas enkele weken geleden. Je kan er onder meer waterpijp roken, een vorm van uitgaan die de jongste jaren enorm aan popularite­it heeft gewonnen. “Maar ook hier is de horecawetg­eving van toepassing. Want ook de waterpijp valt onder het rookverbod.”

Dus wilde de politie tot een controle overgaan, maar dat was buiten de zowat vijftig aanwezige jongeren gerekend. Ze verzetten zich hevig en hitsten elkaar op. “We moesten de controle noodgedwon­gen afbreken om de kalmte te bewaren. Anders zou de situatie escaleren”, reageert Wendelen. Er werden geen processen-verbaal opgesteld, maar nu al is duidelijk dat de politie naar de locatie zal terugkeren. Dat zal in het bijzijn van de mensen van het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium