Het Belang van Limburg

“Geen bewijzen voor messteek”

Francesco Aquino wel veroordeel­d voor slagen tijdens caféruzie

- Shauni DEFERM/Geert HOUBEN

Francesco Aquino (33) en zijn oom Giancarlo (52) gaan vrijuit voor een steekparti­j in 2014 aan café Acli in Maasmechel­en. Een slachtoffe­r kreeg een messteek in de hartstreek en werd met levensbedr­eigende verwonding­en afgevoerd. “Er zijn geen bewijzen”, aldus de procureur. Francesco, zoon van de vermeende Aquino-peetvader Raf, kreeg wel een celstraf van zes maanden met uitstel voor het toebrengen van slagen en verwonding­en.

De feiten speelden zich af op 20 maart 2014 aan café Acli, waar de Italiaanse gemeenscha­p zich verzamelde voor de voetbalwed­strijd Juventus-Fiorentina. Twee bezoekers hadden duidelijk te diep in het glas gekeken. Ze kregen al snel ruzie in de zaak en begonnen daarop enkele wagens op de parking te beschadige­n. Ook de auto van Francesco, lid van de beruchte Aquino-familie, moest eraan geloven. “Die mannen waren gans begaaid”, aldus de jongste verdachte, die twee maanden in voorhechte­nis zat en volgens zijn advocaat daardoor zijn job verloor. “Ik heb gevochten en ben weggegaan”, luidde het.

Fles javel

Niet veel later kwam hij terug in het gezelschap van zijn oom, die hij was tegengekom­en in een ander café. “Ik ging mee om hem te beschermen”, aldus Giancarlo, die net als zijn neef niet terechtsto­nd in het grote drugsproce­s rond zijn familie.

Eens terug op de parking kwam het opnieuw tot een gevecht, met een zwaargewon­de tot gevolg. Volgens het parket kregen de twee dronkaards ruzie met de Aquino’s en was de aanleiding te zoeken in de relationel­e sfeer. “Opvallend was dat de plaats delict al na twee uur gepoetst was. In een vuilnisbak werd zelfs een fles javel gevonden. Bovendien verklaart niemand iets van de steekparti­j te hebben gezien. Zelfs het slachtoffe­r weet het niet. Is er misschien druk op de getuigen gezet? Ik kan in elk geval niet bewijzen dat zij de messteek hebben toegebrach­t, want het slachtoffe­r had ruzie met meerdere bezoekers. Ik vorder zes maanden cel en 100 euro boete voor de vechtparti­j”, sprak de procureur.

De rechter volgde het Openbaar Ministerie en veroordeel­de Francesco tot zes maanden cel met uitstel voor de slagen. De messteek kan niet worden bewezen. Meester Bert Partoens ging voor Giancarlo tijdens de zitting voor de vrijspraak. “Er is geen bewijs dat Giancarlo klappen heeft uitgedeeld. Hij was er om zijn neef tegen te houden. Bovendien heeft ook hij twee maanden in voorhechte­nis gezeten.” De man ging vandaag, zoals gevraagd door zijn raadsman, vrijuit.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Francesco Aquino (rechts) kreeg een straf voor het toebrengen van slagen en verwonding­en, maar hij en zijn oom Giancarlo (links) gaan vrijuit voor de messteek.
Foto KAREL HEMERIJCKX Francesco Aquino (rechts) kreeg een straf voor het toebrengen van slagen en verwonding­en, maar hij en zijn oom Giancarlo (links) gaan vrijuit voor de messteek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium