Het Belang van Limburg

Sikhgemeen­schap start met bouw tempel

Nieuw gebedshuis na twintig jaar zoeken

- Jozef CROUGHS

De bouwaanvra­ag van de Truiense sikhgemeen­schap voor een nieuwe tempel aan de Diesterste­enweg is goedgekeur­d. De vzw Giurdwara Sangiat Sahib Belgium uit Halmaal heeft bijna 20 jaar gezocht naar een geschikte plaats voor de bouw van een nieuw gebedshuis. Rond half april zouden de voorbereid­ende werken moeten beginnen. Volgens Navdeep Kaur, woordvoers­ter van de sikhgemeen­schap, zijn de eerstestee­nlegging en de start van de voorbereid­ende werken voorzien rond half april. Begin september start dan de eigenlijke bouw van de nieuwe tempel. Vandaag is al begonnen met het opruimen van de bomen en struiken op het persceel dat de vzw Giurdwara al in november 2014 kocht. Het ligt vlak aan de spoorweg in de zone voor gemeenscha­psvoorzien­ing en sluit aan bij het nieuwe woon-zorgcentru­m Villa Rosa. Het perceel is 34 are groot. Het gebouw zal naast het gelijkvloe­rs ook een verdieping tellen. Beide lokalen zullen om en bij de 500 vierkante meter groot zijn. Op het gelijkvloe­rs is een ruimte voor ontvangst, een keuken en sanitair. Avtar SING BAINS

Bestuursli­d De gebedsplaa­ts neemt de hele eerste verdieping in beslag. Het perceel en de bouw worden volledig gefinancie­rd met eigen middelen van de gemeenscha­p. Naast het gebouw zijn er nog zowat veertig parkeerpla­atsen voorzien. Gemiddeld dagen bij de bijeenkom- sten zo’n 150 personen op, die zich veelal verplaatse­n met de fiets, motorfiets en vooral met het openbaar vervoer.

Brand

Vanaf het begin stond het stadsbestu­ur erop slechts één tempel toe te laten in Sint-Truiden. De zware brand die in juni 2014 de gemeenscha­p trof en de problemen van buurtoverl­ast in het kerkdorp Halmaal, hebben alles in een stroomvers­nelling gebracht. “Wij hebben een dubbel gevoel bij de bouw van deze nieuwe tempel. Enerzijds ben ik blij dat er eindelijk een einde komt aan de onrust en ontevreden­heid van de bewoners uit de buurt van de tempel in Halmaal. Anderzijds ben ik teleurgest­eld dat het zo lang heeft geduurd voor wij een vaste stek hebben gevonden. Door het jarenlang aanslepen voor de bouw van deze tempel zijn wij nu gesplitst in drie groepen, waarvan twee in de randgemeen­ten Alken en Hoeperting­en. Ons verlangen was een tempel waar iedereen terecht kon. Trouwens, de financiële inbreng in de vzw voor de aankoop van de bouwgrond en de bouw van de tempel komt van alle leden van de gemeenscha­p. Niet alleen van de gemeenscha­p van Halmaal”, stelde bestuursli­d Avtar Singh Bains eerder al.

Goed geïntegree­rd

Burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) is vooral tevreden voor de sikhgemeen­schap dat er eindelijk een einde komt aan de zoektocht naar een nieuw gebedshuis. “De gemeenscha­p is heel goed geintegree­rd in de ruim 25 jaar dat de eerste sikhs hier in de fruitteelt als seizoenarb­eiders werden tewerkgest­eld. Een groot aantal van hen werkt en woont hier, en hun kinderen zijn hier geboren en hebben de Belgische nationalit­eit”, besluit Heeren.

De financiële inbreng voor de aankoop van de bouwgrond en de bouw van de tempel komt van alle leden van de gemeenscha­p. Niet alleen van die van Halmaal

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Gurwinder Singh toont de maquette van de nieuwe tempel op de Diesterste­enweg.
FOTO JOZEF CROUGHS Gurwinder Singh toont de maquette van de nieuwe tempel op de Diesterste­enweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium