Het Belang van Limburg

Go! dient klacht in over bouw Sint-Ritaschool

Stad verbijster­d over scholenoor­log

- Jozef CROUGHS

Het gemeenscha­psonderwij­s heeft bij de gouverneur een klacht ingediend om duidelijke cijfers te krijgen over de overeenkom­st die het vrij onderwijs (vzw Kabost) heeft afgesloten met de stad Sint-Truiden voor de bouw van een nieuwe lagere school op de Gazometers­ite in Sint-Truiden. “Wij hebben al meerdere malen gevraagd om die bekend te maken, maar we worden telkens met een kluitje in het riet gestuurd”, zegt algemeen directeur Tony Schurmans van de Go! Scholengro­ep Zuid-Limburg. Het Truiense stadsbestu­ur is verbijster­d: “Wij proberen net alle onderwijsn­etten te ondersteun­en.” “Wij vragen enkel om de concrete cijfers van de overeenkom­st. Als alles volgens het boekje verloopt, is er niets aan de hand. Maar wij hebben andere geruchten opgevangen”, zegt Tony Schurmans van Go!. “De gouverneur moet nu de cijfers krijgen en oordelen of het gelijkheid­sbeginsel tussen de onderwijsn­etten geschonden wordt.”

Op de oude Gazometers­ite aan het Truiense station bouwt het autonoom gemeentebe­drijf Agost in opdracht van de stad momenteel een gloednieuw­e jongerenca­mpus, welzijnsca­mpus, school, ondergrond­se parking en flats. De leerlingen van de huidige Sint-Ritaschool in Nieuw- Sint-Truiden zullen in het schooljaar 2018-2019 in de nieuwe school aan het station trekken. De huidige school barst immers al enkele jaren uit haar voegen door het groeiende aantal leerlingen.

Erfpacht

“Concreet geeft het stadsbestu­ur de schoolgebo­uwen in erfpacht aan het inrichtend­e schoolbest­uur, waardoor zij er voor minstens Tony SCHURMANS

Go! Zuid Limburg 31 jaar gebruik van kunnen maken. Uiteraard verloopt alles aan marktconfo­rme voorwaarde­n, zoals het decreet op het flankerend onderwijs aan lokale besturen voorschrij­ft”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). Bij vzw Kabost wil niemand officieel reageren omdat de cijfers die gevraagd worden nog niet beschikbaa­r zijn. Het totale project (aankoop gronden, sanering en bouw) kost om en bij de 32 miljoen euro. Een derde van de gebouwen is bestemd voor Kabost vzw.

Dialoog

Het stadsbestu­ur is naar eigen zeggen wel verbijster­d door de klacht van Go! Scholengro­ep Zuid-Limburg. In 2007 zaten alle onderwijsn­etten mee aan de tafel toen het Gazometerp­roject nog in een embryonale fase zat en er werd gekeken wat mogelijk was. “We vertrekken altijd vanuit een constructi­eve dialoog, waarbij we scholen van alle netten binnen onze eigen mogelijkhe­den proberen te helpen en te ondersteun­en. Het gemeenscha­psonderwij­s kreeg 12 jaar geleden bijvoorbee­ld de schoolgebo­uwen in Gelinden, Engelmansh­oven en Wilderen in erfpacht van de stad. Dat deden we in 2014 ook met een aantal percelen aan de Tichelrij, zodat het gemeenscha­psonderwij­s daar onlangs nog zijn campus kon uitbreiden”, aldus nog Heeren. “Sinds meer dan 15 jaar maakt het stadsbestu­ur bovendien ook gebruik van de sporthal in de Jodenstraa­t, eveneens onderdeel van het Go!. Wij betalen hierbij alle verbruiks-, onderhouds- en herstellin­gskosten, ook voor de momenten dat wij de infrastruc­tuur niet ter beschikkin­g hebben. Op die manier nemen we jaarlijks zo’n 70.000 euro voor onze rekening”, zegt schepen Pascal Vossius (Open Vld).

De stad wijst er voorts op dat momenteel bekeken wordt hoe het domein Terbiest, waar tot over enkele jaren een hotelschoo­l van het Go! gevestigd was, een nieuwe invulling kan krijgen, rekening houdend met het historisch­e, groene karakter en met de huidige vereniging­en die er vandaag nog gebruik van maken. “Hierbij zullen ook alle onderwijsn­etten betrokken worden”, verzekert Heeren nog.

Als alles volgens het boekje verloopt, is er niets aan de hand. Maar wij hebben andere geruchten opgevangen

 ?? Foto
HBVL ?? De nieuwe school beslaat een derde van het hele Gazometerc­omplex.
Foto HBVL De nieuwe school beslaat een derde van het hele Gazometerc­omplex.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium