Het Belang van Limburg

Drie gepensione­erden richten eigen wijndomein op in Leut

5.600 wijnstokke­n op twee hectare rond kasteel Vilain XIIII

- Mark DREESEN

Drie gepensione­erden uit Maasmechel­en hebben zopas Wijnbouw Vilain XIIII opgericht. “We hebben nu toch tijd in overvloed”, klinkt het. “Kasteel Vilain XIIII in Leut is een mooi kasteel met domeinen vol wijnranken, maar het kasteel heeft geen wijn.” Daar gaan de vier veranderin­g in brengen. “Op twee hectare akkergrond­en hebben we al 5.600 wijnstokke­n geplant.” Jean Mostert, René Patris en Pol Kees zijn al meer dan tien jaar met wijn bezig. “Het is begonnen als hobby”, zegt Jean Mostert. “Ieder deed dat oorspronke­lijk op zichzelf. Ik begon in 2005 met 276 planten om te experiment­eren. Nu geef ik wijnbouwcu­rsussen bij Syntra.” René Patris begon in 2004 met 640 wijnstokke­n van diverse soorten. Pol Kees kreeg de wijnmicrob­e in 2010. “We brouwden elk onze eigen wijn en we leerden elkaar beter kennen tijdens infoavonde­n en een wijndegust­atie. Samen bezitten we ruim 2 hectare grond rond kasteel Vilain XIIII. Al deze gronden hebben we samen aan- geplant met 5.600 wijnstokke­n. In overleg hebben we nu Wijnbouw Vilain XIIII opgericht. Want we produceerd­en zoveel wijn, dat we het niet meer als hobby konden beschouwen. Om die reden hebben we nu een bvba opgericht. We gaan dus profession­eel de Maaslandse wijn promoten. De gronden hier zijn uitstekend voor wijnranken. De ranken worden via een gps geplant, zodat ze optimaal kunnen genieten van de zon. We hebben ook al een label aangevraag­d: de ‘Beschermde Oorsprong Benamige (BOB) Maaslandse Wijn’. Met dit label mogen we in de toekomst wijn produceren. De wijn- velden moeten gelegen zijn tussen de N78/Rijksweg en de Maas. We gaan zowel witte als rode wijn op de markt brengen. En we denken ook al aan uitbreidin­g met een extra hectare wijnveld.”

Seizoenarb­eiders

Je vindt de drie elke dag op hun wijndomein. “De domeinen liggen op meerdere plaatsen rond het kasteel”, zegt Pol Kees. “Momenteel voeren we bespreking­en om de kelders van het kasteel te gebruiken voor degustatie-avonden.”

Er komen ook drukke periodes aan in een wijnseizoe­n. In de winter moet er worden gesnoeid en

Pol KEES Wijnbouw Vilain XIIII vanaf eind september staat de oogstperio­de voor de deur. “Dan hebben we handen te kort. We denken er daarom aan om seizoenarb­eiders in te schakelen. Hoeveel weten we nu nog niet.” “Met het eindproduc­t gaan we zelf leverancie­r spelen”, aldus Jean Mostert. “Ons doel is te leveren op wijndegust­aties, in de privé, in de lokale horeca en aan het plaatselij­ke toerisme. Wijnen leveren aan supermarkt­en, zien we voorlopig niet zitten. Het zou geweldig zijn als de nieuwe eigenaar van kasteel Vilain XIIII (dat te koop staat, nvdr.) ons idee steunt. Ondertusse­n zijn we op zoek naar een mooi wijnglas en een vignet dat de Maaslandse wijn moet promoten.”

De gronden hier zijn uitstekend voor wijnranken. Die worden via een gps geplant, zodat ze optimaal kunnen genieten van de zon

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Jean Mostert, René Patris en Pol Kees hebben grootse plannen op akkers in de schaduw van kasteel Vilain XIIII.
FOTO MARK DREESEN Jean Mostert, René Patris en Pol Kees hebben grootse plannen op akkers in de schaduw van kasteel Vilain XIIII.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium