Het Belang van Limburg

Gouverneur schorst drie raadsbeslu­iten

-

Gouverneur Reynders tikt de Maaseikse meerderhei­d op de vingers. Na een klacht over het ontbreken van documentat­ie bij de behandelin­g van de gemeentera­ad, kregen oppositiep­artijen N-VA, Open Vld en VB een antwoord van het Agentschap Binnenland­s Bestuur. Drie raadsbeslu­iten, waaronder de personeels­formatie en het masterplan van de oude ziekenhuis­site, moeten opnieuw naar de gemeentera­ad komen na een schrapping door de gouverneur. Die tikt de meerderhei­d op de vingers omdat de dossiers via het digitaal loket onvolledig bleken. Het was Guido Geusen (N-VA) die eind vorig jaar zijn beklag deed en de andere oppositiep­artijen volgden hem daarin. Omdat ze van voorzitter en burgemeest­er Jan Creemers (CD&V) niet het gewenste antwoord kregen dienden ze een klacht bij de gouverneur in.

“De voorzitter van de raad moet ervoor zorgen dat alle verkozenen op een constructi­eve manier aan het beleid kunnen deelnemen. De politieke spelletjes die onze burgemeest­er en de meerderhei­dspartijen spelen, moeten stoppen”, luidt het in een gezamenlij­k persberich­t van N-VA, Open Vld en VB. De partijen halen ook hun slag thuis in hun klacht over de rol van Creemers. “Hij weigerde in te gaan op de vraag tot stemming voor nietigverk­laring. De gouverneur verduideli­jkt dat dit onwettig is.”

De oppositie is tevreden dat hun klacht geleid heeft tot resultaat. “De dossiers waren voor de laatste gemeentera­ad tijdig beschikbaa­r. We hopen dat dit zo blijft.” Burgemeest­er Creemers zegt niet in beroep te gaan. “We geven toe dat er problemen waren met het digitaal loket. Het gaat om kinderziek­tes en niet alles stond op punt. Meer is er niet aan de hand. De drie geschorste punten brengen we daarom opnieuw naar de raadzaal”, reageert hij kort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium