Het Belang van Limburg

“Ik wil jongeren tonen dat niets onmogelijk is”

Frans Billen plant ‘ultieme documentai­re’ over zijn leven

- Raymond DE CONDÉ

Hasselaar Frans Billen (77), graag geziene gast bij tal van Hollywoods­terren en binnenkort opnieuw te zien in het VIER-programma ‘Stukken van Mensen’, laat nog eens van zich horen. Nadat hij eerder al enkele boeken en een 70-delige tv-reeks op TVL heeft laten verschijne­n over zijn Hollywooda­vonturen, heeft hij nu concrete plannen voor de ultieme documentai­re over zijn leven. De gewezen autohandel­aar uit Hasselt heeft in zijn leven niet alleen veel Mercedesse­n verkocht, hij maakte er ook een sport van om allerlei sterren uit de showbizz te ontmoeten. Die ontmoeting­en liet hij altijd vastleggen op foto’s en op film. Zijn collectie bestaat uit tachtig fotoalbums en al evenveel uren aan filmmateri­aal. Zo was hij zeven seizoenen achtereen op TVL te zien in ‘Frans Billen Goes Hollywood’, goed voor zowat 60 uur televisie.

“Nu hebben we plannen om mijn leven te vertellen van 1939 tot nu, de vele mooie herinnerin­gen en de stunts die ik heb uitgehaald”, vertelt hij. “Ik wil de nieuwe generatie tonen dat niets onmogelijk is. Mijn motto is altijd geweest: erin geloven, durven, doen.

Dat is me vaak gelukt en een mislukt.” (lacht)

enkele

keer

Op de koffie bij Gorbatsjov

Het wordt alvast geen saaie documentai­re. “De insteek zal zijn: hoe heeft Frans het allemaal gelapt? Hoe is hij bij paus Johannes Paulus II geraakt? En bij Margaret Thatcher? En bij Gorbatsjov?” “Er ging aan veel van die ontmoeting­en een hoop voorbereid­ing vooraf: veel bellen en schrijven, mensen aanspreken uit de entourage van de groten der aarde. Soms stak het toeval een handje toe. Zo kreeg ik op een mooie dag een groep Russische studenten over de vloer die in België waren. Zij kwamen mijn Hollywood

Movie Museum bezoeken en waren redelijk onder de indruk. De studenten werden begeleid door een professor die Helena Tractenber­g, de persoonlij­ke secretares­se van Michail Gorbatsjov, kende. Ik vertelde haar over een uitwisseli­ngsproject van Belgische en Russische studenten om Gorbatsjov te overtuigen om ons te ontvangen. Dat uitwisseli­ngsproject bestond niet echt, maar Gorbatsjov vond het een prima idee en stond er duidelijk achter. Hij heeft me bij hem thuis ontvangen, samen met Tractenber­g, iemand van de Russische tv en een tolk. Ik heb twintig minuten met Gorbatsjov gepraat en ’s avonds werd er op de Russische tv zelfs een stukje uitgezonde­n over het fameuze uitwisseli­ngsproject. Dat er nooit is gekomen.” (lacht)

‘Reporter from Belgium’

Dit soort verhalen moet een entertaine­nde documentai­re opleveren met beelden uit het rijke archief van Frans Billen. Producent van de documentai­re is Frederik Knaepen (Medialife) en het scenario wordt geschreven door Huub Haenen, jarenlang publicitei­tsadviseur van Frans Billen. Cynthia Reekmans zal hem interviewe­n. Heel wat filmmateri­aal op de rode loper in Hollywood werd gedraaid door een ploeg van een tvstation in LA die door Billen werd betaald om hem te filmen terwijl hij als reporter from Belgium de sterren op weg naar de uitreiking van de Oscars of de Golden Globes een microfoon onder de neus duwde. Dat materiaal is intussen gedigitali­seerd, al blijft het monnikenwe­rk om er de strafste beelden uit te halen.

Brits brandje blussen

Wat helaas niet op beeld vastligt, is de geslaagde bluspoging van Frans Billen na een bezoek aan de House of Lords in Londen. “Na ons bezoek werd ons een drankje aangeboden en ik zat tegenover Margaret Thatcher. Haar man, Sir Dennis, stak op zeker ogenblik een sigaret aan en het brandende lucifertje vloog per ongeluk in een boog naar het omhooggewe­rkte haar van Lady Thatcher. Er steeg meteen rook op uit haar haardos. Ik heb me toen vooroverge­bogen en een stukje van haar kapsel tussen mijn handen bijeen geklapt. De Iron Lady schrok zich een ongeluk en Sir Dennis kreeg een uitbrander.” (lacht)

De documentai­re moet tegen oktober klaar zijn. Eerder, op 28 maart, maakt Frans Billen zijn opwachting in ‘Stukken van Mensen’ met de pruik die Liz Taylor droeg in de legendaris­che film ‘Cleopatra’. Het blijft een verkoper.

 ?? Foto VIER ?? Frans Billen met de pruik die Liz Taylor droeg in de film ‘Cleopatra’. Die wil hij in ‘Stukken van mensen’ veilen ten voordele van het Rode Kruis Hasselt.
Foto VIER Frans Billen met de pruik die Liz Taylor droeg in de film ‘Cleopatra’. Die wil hij in ‘Stukken van mensen’ veilen ten voordele van het Rode Kruis Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium