Het Belang van Limburg

“Ze waren snel gechoqueer­d”

Philippe Geubels geeft KTA2-leerlingen les over humor in ‘De Klas’

- Raymond DE CONDÉ

Na Tom Waes hebben zestien vijfdejaar­sleerlinge­n van het KTA2 in Hasselt een andere BV over de vloer gehad die een dagje les kwam geven. De leraar van dienst was dit keer Philippe Geubels en het vak dat hij kwam geven is hem helemaal toevertrou­wd: humor. Als zijn pupillen de klas binnenstap­pen, verwelkomt hij hen met zijn voeten op de lessenaar.

HASSELT -

Philippe Geubels (knap moe na zijn vuurdoop als leraar): “Ik heb nooit voor een klas gestaan, ik ben zelfs nooit tot het vijfde middelbaar geraakt. De school was echt niks voor mij. Ik ben snel op leercontra­ct gegaan bij een bakker en achteraf heb ik het geluk gehad dat ik met grappen mijn brood kan verdienen. De leerlingen hadden ook bijna allemaal kritiek op het onderwijss­ysteem. Ze vinden dat ze te veel vakken krijgen waar ze volgens hen niks kunnen mee doen. Ik heb ze trachten te overtuigen dat elk vak hen op een andere manier leert nadenken en hun hersens gebruiken.”

Is er een groot verschil tussen aan een schoolbord en op een podium staan?

“Het verschil met een podium is dat het hier chaotische­r was. In een zaal zwijgen de mensen. (lacht) Ik was ook niet voorbereid, ik had alleen op Wikipedia opgezocht waar het woord humor vandaan komt en ik had een afbeelding van Hippocrate­s meegenomen. Daarnaast ook enkele filmpjes omdat ik wilde uitzoeken waar bij die vijftienja­rigen de grens ligt tussen humor en vrije meningsuit­ing. Ik schrok ervan dat er nogal wat dingen zijn waar je volgens die jongeren niet mee mag lachen. Toen ik een filmpje

Philippe GEUBELS toonde van een gehandicap­te in een rolstoel die in een turnzaal ergens tegenaan knalt, werd er eerst gelachen, maar daarna waren er toch allerlei bedenkinge­n. Terwijl het een fictief filmpje was, de situatie was helemaal geënscenee­rd. Ze zijn sneller gechoqueer­d dan ik dacht. Zelf hadden sommigen ook filmpjes gemaakt en dat leverde een interessan­te discussie op. We hebben veel gelachen. Het zijn toffe gasten van allerlei nationalit­eiten. Dat was leerrijk. Humor verschilt naargelang van de cultuur. Waar ze in de ene cultuur mee lachen, vinden ze het in een andere niet kunnen. Ik heb ook enkele nieuwe woorden bijgeleerd: ‘foxwild’. Dat had ik nog nooit gehoord.” (lacht)

De school was niks voor mij. Ik ben nooit tot het vijfde middelbaar geraakt

Heb je hen ook het geheim van een goede grap onthuld?

“Ik heb hen uitgelegd hoe een mop tot stand komt. Ze waren verrast dat daar schrijfwer­k aan voorafgaat. Daar hadden ze niet bij stilgestaa­n. Achteraf bekeken, sta ik toch liever op een podium dan voor een klas. Ik heb respect gekregen voor leerkracht­en, want het was echt vermoeiend. Op het einde van de les vertelde ik voor de grap dat ik op die school vast was aangenomen. Reageert een jongen op de laatste bank: ‘Dat kan onze directeur ons niet aandoen!’ Kijk, dat is humor.”

De Klas’, Eén, 20.40 uur

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Philippe Geubels met zijn klas van het vijfde middelbaar in het KTA2 Hasselt: “Die komen soms anders uit de hoek dan verwacht.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Philippe Geubels met zijn klas van het vijfde middelbaar in het KTA2 Hasselt: “Die komen soms anders uit de hoek dan verwacht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium