Het Belang van Limburg

Een shiba inu vindt het niet leuk als zijn baasjes willen knuffelen

-

Naam: Rocky

Leeftijd: 5 jaar

Ras: shiba inu

Geslacht: reu

Eigenaar: familie Berden uit Wellen

Probleem: Rocky heeft de baas en de zonen al gebeten. Hij bijt zo fel dat er littekens achterblij­ven.

Als een ras populair wordt, dan weet ik dat vlug. Zo hebben in het laatste jaar veel mensen voor een probleem met hun shiba inu gebeld. Popularite­it doet een ras geen goed. Sommige fokkers zien dan makkelijk geldgewin en gaan zich plots bezighoude­n met het kweken van dit ras. Die fokkers nemen het niet zo nauw met het selecteren van de juiste ouderdiere­n. Vaak vertellen ze ook niet de waarheid over de aard van het ras.

Rocky bijt zijn bazen. Hij heeft dat al meerdere keren gedaan. Rocky heeft ook beide zonen al gebeten. Allebei in hun gezicht zelfs. Gelukkig zijn het geen kleine kinderen, maar volwassen twintigers. Naar mij gedraagt Rocky zich neutraal. Hij toont weinig interesse en ik reageer op precies dezelfde manier.

Ik ken het ras al jaren. Toen ik in hun thuisland Japan een cursus gaf, heb ik hun ware aard leren kennen. Een shiba draagt nog steeds de genen van zijn wilde voorouders. Hij heeft een beetje een vossensnui­tje. En dat typeert ook zijn karakter. Een shiba inu is geen knuffelhon­d. Zijn motto is: ‘Live and let live’. Ik leg jou niets in de weg, leg jij mij niets in de weg. Verstoor mij niet, verwacht niet dat ik slaafs gehoorzaam...

Deze baasjes in Wellen hebben nog een shiba inu. Een teef van 5 jaar. Zij heeft nooit gebeten, zelfs niet gegromd. Zij is heel tolerant. Dat dit voor het ras ongewoon is, weten de zonen dus niet. Ze denken dat er iets mis is met Rocky. Maar Rocky was al 1 jaar toen hij aangekocht werd. Hij was toen heel schuw, bang, onverzorgd en hij stonk. Hij was gewend om buiten te leven. Nu is Rocky een mooie, verzorgde hond, maar het gebrek aan socialiser­ing in zijn prille jeugd kan je niet wegcijfere­n.

Rocky weer ‘genezen’ zit er niet in. Omdat er eigenlijk niet direct iets mis is met Rocky. Hij gedraagt zich zoals het in zijn aard ligt en doet dat al 5 jaar. De bazen zullen hun verwachtin­gen wat moeten bijstellen. Sommige shiba’s vinden het nu eenmaal niet leuk als je hen wil knuffelen of als je over hen heen reikt. Let op de signalen van Rocky en dring je niet op. ‘Live and let live’.

De baas begrijpt mijn advies. Hij speelt al jaren als clown op kinderfees­tjes. Zowel met kinderen als met honden leer je dat verwachtin­gen niet altijd uitkomen...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium