Het Belang van Limburg

Student verdient 2.090 euro per jaar

- Liliana CASAGRANDE/Caroline VANDENREYT

Een student verdient gemiddeld 2.090 euro per jaar, dat blijkt uit de enquête van deze krant. Bijna tweederde werkt in het totaal 4 à 8 weken, een op de acht werkt zelfs meer dan 8 weken en zit daarmee tegen de wettelijke limiet van 50 dagen aan. “Maar sinds januari zijn de regels veranderd, een student mag nu 475 uur werken in plaats van 50 dagen waardoor je volgend jaar heel andere cijfers krijgt”, zegt Dirk Wijns van het HR-dienstenbe­drijf Acerta.

Studenten zijn noodgedwon­gen bezig met centen. Bijna de helft werkt tijdens het jaar als jobstudent. Meer dan drie op de vier klust bij tijdens de vakanties. Gemiddeld werken ze 7,6 uur per dag. De helft werkt 5 à 10 uur per week, 16,8% meer dan 10 uur. Maar ze werken vooral in grote blokken tijdens de schoolvaka­nties, liefst tijdens een periode van 4 à 8 weken.

Profession­ele bachelors

Wat opvalt, is dat je in de groep van degenen die langer dan 8 weken werken, vooral professi- onele bachelors vindt (16%) en minder academisch­e bachelors (bijna 5 %). Degenen die in een studentenc­lub zitten (bijna 15%) werken ook langer dan die acht weken.

Drie uur

“Studenten zullen vanaf dit jaar zelfs langer mogen werken, want 475 uur is meer dan 50 dagen”, zegt Dirk Wijns. “Werkgevers moeten hen wel voor minstens drie uur werk geven, al zijn daar uitzonderi­ngen op zoals de horeca. Als je meer uren werkt, dan val je voor die extra uren in het gewone systeem van RSZ-bijdragen. Doe je die extra uren of dagen bij dezelfde werkgever, dan vervalt je studentens­tatuut zelfs. Maar we merken dat dit in de praktijk bijna nooit gebeurt.”

Spreiding

Momenteel werken studenten dus vooral tijdens de vakanties, maar dat kan dus veranderen. “Nu ze mogen spreiden, zullen ze dus ook al sneller door het jaar korte opdrachten aanvaarden”, denkt Mark Maesen, ceo van Actief Interim. “Ze kunnen bijvoorbee­ld een halve dag werken voor een call centrum. Dat kan ook ’s avonds, want dat vragen de klanten van die call centra ook. Studentenj­obs vind je in allerhande soorten. Tegenwoord­ig ook in tankstatio­ns. Voor de interimsec­tor zijn de studenten een zeer grote groep, ze zijn goed voor ongeveer een derde van alle interimwer­knemers toch in aantal mensen, uiteraard niet in omzet.”

50/50

Gaan de meeste werkgevers trouwens via interimkan­toren? “We denken dat momenteel ongeveer de helft de studenten rechtstree­ks in dienst neem”, zegt Dirk Wijns van Acerta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium