Het Belang van Limburg

NMBS-plan laat Limburg links liggen

Wouter Raskin (N-VA) “Vorig jaar nog sprake van extra parking aan Hasselt station”

- Liliana CASAGRANDE

In het nieuwe vervoerspl­an van de NMBS dat vanaf eind dit jaar ingaat, zit amper iets voor Limburg. “Eind vorig jaar heeft de Raad van Bestuur nog gesproken over een parking in Hasselt tegen 2020, maar ook daarvan vinden we niets terug”, zegt Wouter Raskin (N-VA). ACOD klaagt dat tegenwoord­ig zelfs het omroepsyst­eem in het aftandse station van Hasselt al uitvalt wegens softwarepr­oblemen.

Sophie Dutordoir, die sinds een week aan het hoofd staat van de NMBS, heeft gisteren in de Kamer uitleg gegeven over het vervoerspl­an 2017-2020. “De grote stap voorwaarts zit er voor Limburg alweer niet in”, zegt Wouter Raskin (N-VA). “De P-treinen van Brussel en Hasselt via Aarschot zullen beter verdeeld worden, als dat strookt met de internatio­nale treinen tenminste. Ook Beringen, Hasselt, Schulen, Zolder en Zonhoven krijgen een betere bediening op zaterdag. En we hebben via kringen rond de Raad van Bestuur gehoord dat ze tegen 2020 een extra parking voor tweehonder­d auto’s willen in Hasselt. Maar gisteren werd daarover gezwegen.”

Het vervoerspl­an 2017-2020 werd nog door de vorige baas van de NMBS, Jo Cornu, gemaakt. Eind december keurde de Raad van Bestuur het goed, gisteren werd het voorgelegd in het parlement. De krachtlijn­en voor Limburg werden vlak voor Kerstmis al bekendgema­akt:

De IC03-trein tussen Genk en Knokke-Blankenber­ge wordt niet meer gesplitst in Brugge, maar zal doorrijden naar Blankenber­ge, wat – aan het einde van de rit – 13 minuten winst oplevert.

De IC08-trein Hasselt-Airportzal op zaterdag om het uur rijden, nu is dat maar om de twee uur.

De IC10-trein Antwerpen-Mol-Hasselt-Hamont zal op zaterdagen ook elk uur rijden in plaats van elke twee uur.

Op zondagavon­d komt er een extra studentent­rein van Hasselt via Aarschot en Brussel naar Gent en een andere van Neerpelt over Mechelen naar Leuven.

Parking

“Eind vorig jaar heeft de Raad van bestuur ook bekeken of er tegen 2020 in Hasselt een extra parking kan komen, voor tweehonder­d auto’s”, weet Raskin. “Maar in de uitleg die we gisteren in het parlement kregen, werd daar niets over gezegd. Ik ga minister Bellot (MR) hier binnenkort over interpelle­ren.” Ook die studentent­reinen komen er niet zomaar. “Eerst moet er blijkbaar een studie gebeuren”, zegt Wouter Raskin. “Verder weten we ook dat ze Beringen, Hasselt, Schulen, Zolder en Zonhoven beter gaan bedienen op zaterdag. Maar wat dat in de praktijk betekent, is nog onduidelij­k. Dat is het dan ongeveer voor Limburg. De focus ligt op de grote steden en op zaterdag komen er meer treinen naar de shoppingst­eden.

Geen enkel Limburgs station zal beter bediend worden in de piek, of ’s morgens vroeg of ’s avonds laat

Wouter RASKIN (N-VA)

Geen enkel Limburgs station zal dus beter bediend worden in de piek, of ’s morgens vroeg of ’s avonds laat.

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië komen er treinkilom­eters bij. In het totaal gaat het om 5 procent extra, maar de verhouding­en kloppen niet. Wallonië krijgt er in verhouding meer dan Vlaanderen.”

Neerpelt

De reistijden krimpen ook gemiddeld met 3 procent, maar waar precies is nog niet duidelijk. Ook de elektrific­atie van lijn 19 Mol-Neerpelt, van lijn 15 Mol-Hasselt en de heropening van lijn 18 Hasselt-Neerpelt zit er niet in, omdat dat niet meer uitgevoerd kan worden in de periode 20182020.

“Maar wat dat betreft, krijgen we in april wel eindelijk een kans op een doorbraak”, hoopt Raskin. “Minister-president Geert Bourgeois heeft gezegd dat dit de prioriteit­en der prioriteit­en zijn. In april komt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts hierover samen met federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Vlaanderen mag dan zeggen wat er met 365 miljoen euro moet gebeuren. ”

“Ook als we kijken naar de geplande werken, zie je pas hoe slecht Limburg is bedeeld. We staan zelfs niet op de lijst.” Binnenkort volgt er een roadshow in elke provincie met meer uitleg over de dienstrege­ling. Kersvers spoorbaas Sofie Dutordoir zal eind mei, begin juni ook haar visie op de NMBS uiteenzett­en in het parlement.

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “Ooit was er sprake om aan de achterkant van het spoor, aan de Spoorwegst­raat, naast de personeels­parking een nieuwe parking voor de reizigers aan te leggen”, zegt Stefan ‘T Jolyn. Of die parking er ook echt komt, is niet duidelijk.
FOTO SERGE MINTEN “Ooit was er sprake om aan de achterkant van het spoor, aan de Spoorwegst­raat, naast de personeels­parking een nieuwe parking voor de reizigers aan te leggen”, zegt Stefan ‘T Jolyn. Of die parking er ook echt komt, is niet duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium