Het Belang van Limburg

Nederland op weg naar Belgisch record ‘regering vormen’

-

Hoe de Nederlande­rs vandaag ook stemmen, één ding staat vast: het politieke polderland­schap is versplinte­rd. Hoe moet dat straks als er een coalitie gevormd wordt? Na het slotdebat is er één zekerheid: niemand wil met Geert Wilders.

De Nederlande­rs krijgen vandaag het langste stembiljet uit hun geschieden­is. Ze kunnen kiezen uit 28 partijen. Het staat vast dat de huidige regeringsp­artijen VVD en Partij van de Arbeid (PvdA) niet langer een coalitie kunnen vormen. De sociaaldem­ocratische PvdA van Lodewijk Ascher krijgt de rekening gepresente­erd voor jaren ingrijpend bezuinigen en dreigt gedecimeer­d te worden tot elf zetels. In het lijsttrekk­ersdebat gisteravon­d klonk de tussenkoms­t van Ascher zelfs al een beetje wanhopig.

Eindsprint

In de laatste Peilingwij­zer ligt de rechts-liberale VVD van premier Mark Rutte duidelijk op kop met 24 tot 28 zetels in de 150 leden tellende Tweede Kamer. Als dat vandaag bevestigd wordt achter de gordijnen van de stemhokjes (waar Nederland nog steeds met een rood potlood stemt), dan zou dat wel eens de premierbon­us voor zijn ferme optreden in de Turkse rel kunnen zijn. Maandenlan­g was de koppositie in de polls met 35 tot 40 zetels voor de PVV van Geert Wilders. Nu zakt hij volgens de Peilingwij­zer terug naar 20 tot 24 zetels. Volgens opiniepeil­er I&O daalt hij zelfs naar 16 zetels. En moet hij niet alleen de VVD maar nog drie andere partijen laten voorgaan. Veel zal liggen aan de opkomst van de notoir wispelturi­ge PVV-achterban.

CDA-retour

Het christende­mocratisch­e CDA van lijsttrekk­er Sybrand Buma, de man die Nederland weer het Wilhelmus wil laten zingen, beleeft een kleine heropstand­ing en haalt in de Peilingwij­zer 18 tot 20 zetels, bij I&O 19. Het links-liberale D66 stijgt daar naar 20 zetels. Aanvoerder Alexander Pechtold zou bij die uitslag, gezien de positie van zijn partij tussen VVD en de linkerzijd­e, een sleutelrol in de coalitievo­rming spelen. De charismati­sche nieuwkomer Jesse Klaver (‘Jessias’) van GroenLinks brengt zijn partij na een op zijn persoon gebouwde campagne eveneens naar 20 zetels volgens I&O. De radicaalli­nkse SP hinkt achterop met 14 tot 16 zetels - de kiezers lijken wat uitgekeken op de joviale lijsttrekk­er Emile Roemer. Alle andere partijen die volgens de peilingen in de Kamer geraken, doen dat met veel minder zetels. De Partij voor de Dieren haalt 4 tot 6 zetels, evenveel als 50+, de partij van de door de media hard aangepakte Henk Krol. De traditione­el-christelij­ke CU (5-7 zetels) en SGP (2-4 zetels) houden stand.

En dan zijn er nog nieuwkomer­s. Het Forum voor Democratie van de conservati­eve nationalis­t Thierry Baudet zou met één of twee zetels in de Kamer kunnen komen. Het door Turkse exPvdA’ers opgerichte DENK zou één tot drie zetels halen, zeker als Nederturke­n door de recente rel de partij steunen. DENK-aanvoerder Tunahan Kuzu kwam gisteravon­d niet opdagen in het lijsttrekk­ersdebat op de NOS omdat hij niet met de “racist” Jan Roos wilde praten.

“Niemand met Wilders”

Veertien lijsttrekk­ers namen gisteren deel aan dat slotdebat, een voorsmaakj­e van de versplinte­ring van de nieuwe Kamer. Een partijland­schap zonder echte ‘grote’ fracties: de twee regeringsp­artijen samen verliezen volgens de peiling veertig zetels. Grote vraag: hoe vorm je straks een regering? Met Wilders’ PVV wil niemand. Als hij – tegen de peilingen in – toch de grootste wordt, levert hem dat niets op: hij blijft aan de zijlijn. Dus moeten de anderen op zoek naar een regeerakko­ord met vier tot vijf partners, van centrumrec­hts tot links.

Nederland zou wel eens op weg kunnen zijn naar een lange, lange coalitievo­rming, misschien breken ze zelfs ons Belgische record.

 ?? FOTO AP ?? De partijleid­ers keuvelend in afwachting van het slotdebat: vooraan Klaver (GroenLinks), Buma (CDA), Roemer (SP), tweede rij Asscher (PvdA), Pechtold (D66) en Wilders (PVV), rechtstaan­d Rutte (VVD).
FOTO AP De partijleid­ers keuvelend in afwachting van het slotdebat: vooraan Klaver (GroenLinks), Buma (CDA), Roemer (SP), tweede rij Asscher (PvdA), Pechtold (D66) en Wilders (PVV), rechtstaan­d Rutte (VVD).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium