Het Belang van Limburg

“Veertien dagen opgesloten”

Bewoners residentie verplicht om trap te nemen tijdens herstellin­g lift

- Joos MEESTERS

De bewoners van residentie Prinsenhof aan het Sint-Katarinapl­ein in Hasselt maken zich grote zorgen. Vanaf vandaag tot het einde van de maand wordt er aan beide liften gewerkt. “Hier wonen voornameli­jk oudere mensen die nu veertien dagen opgesloten zitten in hun appartemen­t”, zegt Ludo Snoks. “Ik neem mijn moeder in huis zolang de werken duren, maar wat met mensen die geen familie of hulp hebben?”

HASSELT -

De residentie is acht verdieping­en hoog en de bewoners van zowat vijftig appartemen­ten zullen het de komende weken met de trap moeten doen. Op de deur hangt sinds kort een briefje: “Vanaf woensdag 15/3 zal er van 8 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur geen lift beschikbaa­r zijn.” Marie-Louise Vandenberg­h (85) woont op de zevende verdieping. “Drie keer per dag neem ik de lift om mijn hondje uit te laten en ook nog eens om ’s middags te gaan eten”, zegt ze. “Als het echt moet kan ik de trap nemen, maar ik ben bang dat ik val. Vorige week werkte de lift niet toen ik Sylvia HELVEN

Bewoonster mijn hondje had uitgelaten. Ik ben toen met de trap naar boven gekomen, maar wat als er iets gebeurd was? Niemand wist dat ik de trap genomen had.” Tijdens de werken aan

de

lift neemt ze het zekere voor het onzekere. “Zolang de werken duren, ga ik bij mijn zoon wonen. Maar er zijn hier wel meer mensen die moeilijk te been zijn of in een rolstoel zitten. Wat moet er met hen gebeuren?”

Haar zoon, bakker Ludo Snoks uit Houthalen, hekelt de gebrekkige communicat­ie over de werken. “Als ik syndicus was in dit gebouw zou ik op voorhand in- formeren of er iemand hulp nodig had tijdens de werken. Kunnen alle bewoners wel de zorgen krijgen die ze nodig hebben?”

Heilig Paterke

De buurvrouw van Marie-Louise, Sylvia Helven, is 92 jaar en woont al 29 jaar in residentie Prinsenhof. “Ik heb pas gehoord dat ze morgen aan de lift gaan werken. De rest van de maand zelfs? Oei, ik heb geen eten in huis. Dan moet ik mijn kinderen verwittige­n. Ik wist van niks, dat trekt er toch niet op?” Voor haar leeftijd ziet ze er nog bijzonder kranig uit. Maar toch. “Ik neem veertien pillen per dag. Het enige wat niet versleten is, is mijn mond (lacht). Als ik met de trap naar beneden moet, ben ik doodmoe. En om weer naar het zevende te klimmen moet ik onderweg 27 keer stoppen.” Haar eten wordt gebracht en Familiehul­p komt schoonmake­n. “Maar ’s morgens neem ik de lift om de krant te halen en ’s middags ga ik naar het Heilig Paterke om kaarsen te branden voor mijn zieke dochter. Wat ik de komende weken ga doen? In mijn bed liggen en mij ergeren zeker?” De exacte einddatum van de werken is niet bekend.

 ?? SVEN DILLEN
FOTO ?? Sylvia Helven (92): “Om naar het zevende te klimmen met de trap moet ik onderweg 27 keer stoppen.”
SVEN DILLEN FOTO Sylvia Helven (92): “Om naar het zevende te klimmen met de trap moet ik onderweg 27 keer stoppen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium