Het Belang van Limburg

Werkgevers mogen hoofddoek verbieden Vlamingen betalen 83 miljoen euro te veel voor drinkwater

-

Werkgevers mogen hun werknemers verbieden om religieuze, politieke of filosofisc­he symbolen te dragen. Het arrest dat het Hof van Justitie gisteren velde, wordt toegejuich­t.

Een privébedri­jf dat een neutraal imago wil uitstralen, kan voor die werknemers die in visueel contact staan met klanten een verbod opleggen om religieuze, politieke of filosofisc­he symbolen te dragen. Het Hof oordeelt dat het niet om discrimina­tie gaat, zolang het over een coherent beleid gaat dat niet één bepaalde religie benadeelt. Het arrest kwam er nadat zowel het Franse als het Belgische Hof van Cassatie om verduideli­jking had gevraagd omdat de antidiscri­minatiewet­geving vandaag heel ruim kon worden geïnterpre­teerd. De Belgische zaak die aan de oorsprong lag is die van Samira Achbita. Zij werkte als receptioni­ste voor G4S, waar de ongeschrev­en regel gold om geen

BRUSSEL -

religieuze, politieke of filosofisc­he tekens te dragen. Toen Achbita in 2006 na drie jaar dienst besliste om een hoofddoek te gaan dragen, paste G4S het arbeidsreg­lement aan. Later dat jaar werd ze ontslagen en trok ze naar de rechter.

Het is niet zo dat nu een algemeen verbod geldt. “Een verbod kan enkel voor werknemers die in direct contact staan met de klanten”, zegt Els Keytsman van gelijkekan­sencentrum Unia. Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) noemt het “een mijlpaal, die de bedrijven rechtszeke­rheid biedt”. Europees Commissari­s voor Werk Marianne Thyssen (CD&V) onthoudt dat een bedrijf niet zomaar iemand met een hoofddoek kan ontslaan.

Vlamingen betalen te veel voor hun leidingwat­er. Dat staat in een rapport van de Vlaamse Milieumaat­schappij. Vorig jaar ging het om 83 miljoen euro te veel, de voorbije vier jaar was dat volgens de UHasselt 350 miljoen. Dat geld wordt door de intercommu­nales opzijgezet voor toekomstig­e riolerings­projecten, maar een deel zou ook terugvloei­en naar de gemeenten. De voorbije tien jaar zijn de kosten voor drinkwater verdubbeld. Onze factuur valt uiteen in drie grote componente­n: ruim een derde van het geld gaat naar levering en verbruik, een derde naar de afvoer en iets minder dan een derde naar waterzuive­ring. Vooral de prijs voor afvoer steeg de afgelopen jaren exponentie­el. Sinds 2015 naar schatting met 800 procent. Via die saneringsb­ijdrage ontvingen de rioolbehee­rders in 2015 samen 401 miljoen euro of 63 euro per Vlaming, terwijl ze maar 318 miljoen

HASSELT -

euro investeerd­en. Een klein deel vloeide terug naar de gemeenten, hoewel dat geld eigenlijk integraal aan riolering moet worden besteed. De rest van het geld werd opgepot. De meerderhei­d van de rioolbehee­rders beschikt volgens de toezichtho­uder over ‘veel tot zeer veel financiële ruimte’. Daarom beval de Milieumaat­schappij de rioolbehee­rders eerder al om ‘eerst de opgebouwde reserves aan te spreken vooraleer een nieuwe tariefverh­oging door te voeren’.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium