Het Belang van Limburg

“Nog langer in ons huis? Dan betalen we liever hun hotel”

Eigenaars Gents kraakpand niet tevreden met vonnis

- Jan CLAEYS/Tuly SALUMY

De familie die een huis kraakt in Gent krijgt van de rechtbank twee weken de tijd om haar boeltje te pakken. “We hoopten dat alles achter de rug zou zijn”, zegt eigenares Sarah Braeye, die momenteel in Vietnam verblijft. “Maar nu moeten we nog twee weken hun stroomfact­uur betalen.”

Vijf dagen nadat ze op Facebook een noodkreet slaakten dat hun huis gekraakt werd door een Romafamili­e met een hond heeft een rechter beslist: de krakers moeten het huis van Sarah Braeye en haar man verlaten. Ze krijgen daar wel twee weken de tijd voor. En dat zit de eigenaars ontzettend hoog. “We hadden gehoopt dat de zaak nu achter de rug zou zijn”, zeggen ze. “Niet dus. Voor ons is het totaal onaanvaard­baar dat we nog twee weken water, gas en elektricit­eit voor hen moeten betalen. En vooral: we blijven het risico lopen op brandgevaa­r.”

Het huis is verzekerd, maar het koppel vreest dat in geval van brand geen enkele verzekerin­g tussenbeid­e zal komen. “Het gevaar is reëel. Er staan enkele oude gaskachels die geruime tijd niet meer gebruikt werden en niet aan de veiligheid­snormen voldoen.” Het koppel klaagt aan dat het allemaal zo lang moest duren. “Pas maandag kon onze advocaat over een proces-verbaal van de politie beschikken om een verzoeksch­rift tot ontruiming in te dienen. Nadat we zelf een gerechtsde­urwaarder hadden betaald om vast te stellen dat ons huis gekraakt werd.”

“Geen huisvredeb­reuk”

Net gisteren stuurde het Gentse parket het bericht rond dat er geen sprake kon zijn van huisvredeb­reuk omdat het huis niet bewoond is. Ook dat schiet bij het koppel in het verkeerde keelgat. “Wij hebben daar sinds we het huis twee maanden geleden kochten inderdaad niet gewoond”, zegt Braeye. “Maar er staan wel meubels. Als die nog niet de deur uit zijn.”

Sarah Braeye en haar man Paul De Roo betreuren nu dat ze de rechter niet hebben voorgestel­d om de Roma een hotelkamer aan te bieden. “Op onze kosten desnoods, tot de stad een manier vindt om die mensen op te vangen. Het zou ons veel geld kosten, maar dan moesten we ons niet langer zorgen maken.” Burgemeest­er Termont onthield zich gisteren van commentaar: “We moeten de uitspraak van een rechter respectere­n.”

 ?? Foto VRT ?? Terwijl eigenaars Sarah Braeye en Paul De Roo in het buitenland zitten, is een Romafamili­e ingetrokke­n in hun leegstaand­e huis.
Foto VRT Terwijl eigenaars Sarah Braeye en Paul De Roo in het buitenland zitten, is een Romafamili­e ingetrokke­n in hun leegstaand­e huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium