Het Belang van Limburg

Tommelein krijgt weerwerk voor afbouw Energielen­ing

Coalitiepa­rtner CD&V ziet hervorming niet zitten

- Timmie VAN DIEPEN

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) krijgt weerwerk voor zijn plannen om de Vlaamse Energielen­ing af te bouwen. In het Vlaamse regeerakko­ord werd afgesproke­n om de goedkope lening voor energiebes­parende verbouwing­en vanaf 2019 enkel nog toe te staan aan een beperkte sociale doelgroep. Maar oppositiep­artijen sp.a en Groen verzetten zich, en ze krijgen daarbij opvallend genoeg de steun van regeringsp­artij CD&V. Via de Energielen­ing kan aan een erg laag tarief maximum 15.000 euro worden geleend om energiebes­parende werken uit te voeren. Dat moet helpen om tegen 2050 alle Vlaamse woningen energiezui­nig te maken. De aanvraag loopt via het lokale Energiehui­s, dat advies geeft over welke werken best eerst worden uitgevoerd. De normale rente op zo’n lening is 2 procent, maar voor bepaalde sociale doelgroepe­n is het zelfs helemaal renteloos. Bijvoorbee­ld voor wie onder een bepaald gezinsinko­men zit of wie recht heeft op een verhoogde tegemoetko­ming van het ziekenfond­s.

Grootbanke­n

In 2014 sprak de Vlaamse regering in haar regeerakko­ord af dat in 2019 de Energielen­ing zal worden beperkt tot die laatste groep. “De meeste mensen die op zoek zijn naar financieri­ng, kloppen daarvoor in de eerste plaats aan bij hun eigen bank. En wat de privésecto­r kan, hoeft de overheid niet zelf te organisere­n. Alles wat de overheid doet, daar betaalt immers iedereen voor mee”, zegt minister Tommelein. Hij verwijst naar de belofte van grootbanke­n ING, BNP Paribas Fortis en BPost Bank om dit jaar nog een energielen­ing op de markt te brengen met een rente lager dan 2 procent.

Niet meer leefbaar

“Maar door de Vlaamse Energielen­ing te beperken, zal investeren in energie-efficiënti­e minder aantrekkel­ijk worden”, voorspelle­n Vlaamse Parlements­leden Rob Beenders (sp.a) en Johan Danen (Groen). Beide partijen verzetten zich tegen de geplande hervorming. “Tommelein kan geen enkele garantie bieden dat de rentes van de grootbanke­n onder 2 procent zullen blijven. Bovendien valt op deze manier ook de gratis begeleidin­g van de Energiehui­zen weg. Commerciël­e bankinstel­lingen zijn geen volwaardig alternatie­f”, zeggen Beenders en Danen. De Energiehui­zen zelf vrezen zelfs voor hun bestaan. “Als we enkel nog de nulprocent­leningen voor doelgroepe­n mogen doen, wordt het heel moeilijk”, zegt Carien Neven, voorzitter van Duwolim, het Limburgse Energiehui­s. “Wat overblijft is te weinig om nog leefbaar te kunnen zijn. En we vrezen dat een groot deel van de mensen die nu bij ons een lening aan 2 procent krijgen – vaak alleenstaa­nden en 65-plussers – niet bij de banken terecht zullen kunnen.”

Compromis

Opvallend genoeg steunt regeringsp­artij CD&V het verzet van de oppositie en de Energiehui­zen. Bij de christende­mocraten valt te horen dat de hervorming in het regeerakko­ord er vooral kwam op aandringen van N-VA. “Dat was een compromis, waarvan nu blijkt dat het vooral negatieve effecten heeft”, klinkt het. CD&V-parlements­lid Robrecht Bothuyne herinnert er ook aan dat de regering al afweek van het regeerakko­ord door de Energielen­ingen niet onder te brengen bij de netbeheerd­ers. “En ook dit instrument van de 2-procentlen­ingen willen we niet zomaar weggooien”, zegt Bothuyne. “Doe je dat wel, dan dreigt het ons zelfs nog meer belastingg­eld te kosten, terwijl het systeem vandaag grotendeel­s zelfbedrui­pend is.” Bothuyne wijst erop dat minister Tommelein een impactstud­ie liet uitvoeren om de gevolgen van de geplande hervorming te becijferen. “Die studie is klaar, maar de minister weigert al enkele weken om de studie vrij te geven.”

 ?? Foto FVV ?? CD&V wil niet weten van de afbouw van de Vlaamse Energielen­ing, waarmee je aan een laag tarief kan lenen om energiebes­parende werken uit te voeren.
Foto FVV CD&V wil niet weten van de afbouw van de Vlaamse Energielen­ing, waarmee je aan een laag tarief kan lenen om energiebes­parende werken uit te voeren.
 ?? FOTO PHN ?? Minister Bart Tommelein.
FOTO PHN Minister Bart Tommelein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium