Het Belang van Limburg

Burgerexam­en kan niet voor CD&V en Open Vld

-

CD&V en

Open Vld willen niet weten van het voorstel van N-VAKamerlid

Sarah Smeyers (foto) om iedereen die Belg wil worden een burgerscha­psexamen te laten afleggen.

“We hebben al een integratie­procedure en die mag wat ons betreft nog verstrengd worden”, zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. “Daar zitten al lessen maatschapp­elijke integratie in, net als taalcursus­sen. De nationalit­eitswetgev­ing is trouwens pas verstrengd in 2013. De N-VA heeft daar toen vanuit de oppositie aan meegewerkt. Maar waar we het zeker niet mee eens zijn, is dat N-VA nu ook de kinderen van wie slechts één ouder Belg is niet langer automatisc­h de Belgische nationalit­eit wil geven. Hoe kan je er zelfs maar aan denken?”, aldus Lanjri. “Als we ver genoeg teruggaan, dan is niemand nog Belg. Voor ons is dit voorstel een doodgebore­n kind. Als je hier geboren bent, dan hoef je toch niet zo’n proef af te leggen.”

Ook Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter is niet te vinden voor een burgerscha­psexamen. “Sinds 2013 moet je al minimaal vijf jaar wettelijk op ons grondgebie­d verblijven, onze wetten naleven, een van de landstalen beheersen, geïntegree­rd zijn en minstens 468 dagen gewerkt hebben tijdens dat vijfjarige verblijf”, legt Van Cauter uit. “Neem bijvoorbee­ld een Belg die trouwt met zijn of haar Nederlands Erasmuslie­f. Ook hun kinderen zouden volgens dit voorstel slechts voorwaarde­lijk Belg zijn tot hun achttiende en dan moeten slagen voor een test. Voor dergelijke uitholling­en van het nationalit­eitsrecht passen wij.”

N-VA wil snel beschermde bossen

-

Vlaams Parlements­lid Lies Jans

(N-VA, foto) wil dat de zonevreemd­e kwetsbare bossen snel worden beschermd. “CD&V en Open Vld zijn de boel aan het vertragen.”

“Lydia Peeters (Open Vld) en Lode Ceyssens (CD&V) proberen de beschermin­g van de zonevreemd­e kwetsbare bossen te vertragen”, zegt Jans. “Ineens staan ze op de rem. Dat kan niet. Limburg zou als groene provincie net vóór die boskaart moeten zijn.” Volgens Peeters en Ceyssens staat de boskaart vol fouten. “Zo’n kaart kan ook niet perfect zijn, daarom dat er nog een openbaar onderzoek volgt waardoor fouten rechtgezet kunnen worden”, zegt Jans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium